Brexit: Trăim istoria pe viu, Scoția vrea separare de UK, Irlanda de Nord vrea reunificare cu Irlanda?

brexit-1

Rezultatele Brexit-ului nu s-au lăsat prea mult așteptate. Scoția, prin vocea primului-ministru deja se gândește să recurgă la un nou referendum pentru desprinderea de Marea Britanie iar unele voci din Irlanda de Nord dar nu autoritățile centrale se gândesc la unirea cu Irlanda, țara-mamă cum ar spune unii. Irlanda nu vrea.Scoțienii și nord-irlandezii au votat majoritatea pentru rămânerea în Uniunea Europeană iar acum nu li se mai pare corect să-i ducă Londra în afara comunității, împotriva voinței lor.
Presa internațională vuiește după ce britanicii, prin voința majoritară a englezilor au decis să plece din UE. Piețele bursiere ale lumii de asemenea.
Iată ce spun marile surse media internaționale:
(Sursa noastră, digi24.ro)
The Economist a titrat „ Marea Britanie și UE, o rupere tragică”. În analiza realizată de jurnaliștii de la The Economist se atrage atenția că Marea Britanie ar putea intra în recesiune. „O economie mult mai puțin vibrantă înseamnă locuri de muncă mai puține, taxe mai puține și, în fine, măsuri de austeritate. Rezultatul referendumului va zdruncina și economia mondială fragilă deja. Scoțienii, dintre care cei mai mulți au votat ca să rămână în UE, acum vor fi mai nerăbdători să se elibereze de Regatul Unit, așa cum aproape că au reușit în 2014”, se arată în analiza The Economist.
Presa din Germania a tratat Brexitul cu puțin umor. Publicația taz.de a ilustrat articolul privind ieșirea Marii Britanii din UE cu poza faimosului motan din Downing Street, Larry. „După referendumul pentru Brexit, au ales să plece”, a fost explicația care a însoțit fotografia.
Bild a titrat „Britanicii au ales out. Cameron se retrage. Ziua neagră a Europei”.
Revista politică Cicero a titrat, referitor la Brexit, „ Rămas bun de la Uniunea Europeană”.
În Franța, Le Nouvelle Observator a scris că „Da, Regatul Unit a murit astăzi”. De asemenea, publicația a atras atenția că ieșirea Marii Britanii din UE a provocat un „seism global”.
Paris Match a titrat „După Brexit, David Cameron e out”. Jurnaliștii francezi au atras atenția că David Cameron este cel care a promis organizarea acestui referendum al cărui rezultat l-a făcut să demisioneze. „Dacă te joci cu focul, te arzi, mai ales în politică”, a notat Paris Match.
L’Expressa venit cu o interpretare diferită cu privire la Brexit și a titrat „Brexitul, o șansă pentru Europa”. „Acesta este un nou început. Politicile Europei erau pe moarte și votul britanicilor pentru Brexit le pot învia”, au scris jurnaliștii francezi.
În Spania, El Mundo notează că „Brexitul câștigă. Regatul Unit decide să abandoneze Uniunea Europeană”. Un alt titlu din presa spaniolă arată că „Brexitul prăbușește lira și forțează demisia lui Cameron”.
Italienii de la Corriere della Sera titrează „Marea Britanie părăsește Europa. Panică pe burse. Colaps global”.
Peste Ocean, Washington Post scrie că „Britanicii șochează lumea și se rupe de Uniunea Europeană. Liderul britanic demisionează”. „Votanții britanici și-au sfidat liderii și aliații internaționali și au tăiat relațiile cu Uniunea Europeană, după un referendum care a provocat haos pe piețele financiare, l-a forțat pe premierul britanic să demisioneze și a dat startul la o nouă luptă pentru independență din partea Scoției”, au notat jurnaliștii americani.
The New Yorker scrie că votul pentru Brexit aruncă Marea Britanie și Uniunea Europeană în dezordine.
Boston Herald conchide că decizia britanicilor a înmărmurit lumea și a tulburat piețele financiare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.