Câteva reacții de după Congresul Românilor de Pretutindeni

646x404

Preluare foto: adevarul.ro
Obligativitatea prezentării a minim 500 de semnături de susținere pentru delegați a scăzut misterios la fața locului la numai 250 semnături necesare. Asta reiese din felul în care au redat informațiile câțiva participanți la congres, presei și opiniei publice. Dealtfel, aceștia s-au arătat dezamăgiți de mai multe lucruri, conform surselor. Iată ce vă recomandăm să citiți:

ADEVARUL.RO:
Modul „din scurt“ în care a fost organizat totul a stârnit reacţia comunităţii de români din Canada. Aceştia au iniţiat o petiţie online „România vorbeşte pretutindeni“ prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de guvernanţi. „Se incearca din nou sa ni se arunce praf in ochi – proiectul Congresul Romanilor de Pretutindeni – un eveniment care, chipurile, ar aduce diaspora la masa discutiilor pentru a i se auzi, in sfarsit, glasul… MINUNAT!… Daca nu ar fi doar o incercare ieftina de a ne pune la colt si de aceasta data. Cum? Cu conditii, metodologii si termene absolut aberante, discriminatorii si ne fac sa ne intrebam care este miza unei asemenea initiative atata vreme cat participarea la Congres este conditionata de un termen limita de 7 zile!!! Se solicita strangerea a 500 de semnaturi OLOGRAFE si unice in termen de 7 zile! 500 de semnaturi in 7 zile, dupa un calcul aritmetic simplu, inseamna 71.42 semnaturi/zi. Si daca doar semnaturile ar fi cerute, poate ca nu ar fi atat de greu, dar se cer si date personale, ingreunand si mai mult procesul de aplicare.

Citeste mai mult pe ADEVARUL.RO 

AGERPRES.RO:

FADERE: Congresul Românilor de Pretutindeni, un eșec și o risipă de bani publici
„Așteptat timp de 7 ani ca fiind cel mai mare eveniment al românilor din afara granițelor, Congresul Românilor de Pretutindeni început vineri, 24 iunie, a fost un eșec. Organizatorii, Comisia pentru Românii de Pretutindeni din Parlamentul României, au reușit performanța ca doar în câteva săptămâni să dezbine comunitatea românească așa cum nu a mai reușit nimeni până acum. Alegerea delegaților care au participat la acest eveniment a fost făcută încălcând toate legile de bun simț”
„Alegerile au fost manipulate de organizatori. Diaspora este scârbită de toate aceste murdării cu iz dâmbovițean. E inadmisibil să înființezi un Consiliu fără să existe un regulament de funcționare. Întreaga acțiune a fost o risipă de bani publici pentru mofturile deputatului Aurelian Mihai și senatorului Ovidiu Iane. Cerem Parlamentului României să nu voteze acest Consiliu pentru că este nereprezentativ și nelegal ales”, susține FADERE.
Citește materialul complet pe AGERPRES.RO 

COTIDIANUL.RO:
Așteptat de șapte ani, Congresul românilor de pretutindeni – un fiasco total
(În loc de 300 de participanți, doar o mână a apropiați ai puternicilor politici ai zilei)
Principalul organizator a fost Parlamentul României. Prima ediţie a Congresului Românilor de Pretutindeni, pentru care s-au alocat circa 300.000 de euro de la bugetul de stat, s-a desfășurat în perioada 24 – 25 iunie 2016…Mai întâi s-au cerut 500 de semnături care să fie adunate în doar câteva zile. Chiar și după ce s-a anunțat reducerea la 250 de semnături, au existat cereri întemeiate de anulare a Congresului. Pentru motivul că ”nu oglindește, în niciun fel, realitatea existentă în diasporă”…Pe 7 iunie 2016 s-a dat publicității lista celor 46 de delegați admiși din 300 de locuri disponibile, ceea ce demonstra, oricum, nivelul scăzut de interes pe care românii din afară îl manifestă pentru astfel de întruniri, potrivit Romanian Global News…dintr-un condei, și cei 46 s-au făcut 48, nimeni nu știe cum. Cert este că organizații importante ale românilor de pe continentul american, dar și din Australia, Noua Zeelandă și Europa nu au fost reprezentate….La Congres, principala preocupare a celor 48 de delegați a fost să-și desemneze șefii. Nimic în plus. Nici o problemă importantă nu a fost abordată.
Din 48, 35 vor fi șefi!
Cum scenariul și regia erau deja stabilite, astfel de propuneri au fost bineînțeles, ignorate cu desăvârșire. Și s-a votat un Consiliu la Congresul Romanilor de Pretutindeni.
Citește materialul complet pe COTIDIANUL.RO

Dar iată și un material pozitiv, semnat de Aurelian Mihai, deputat Diaspora, pe o pagină info intitulată stiripesurse.ro
ȘTIRI PE SURSE.RO:
Congresul Românilor de Pretutindeni, un SUCCES TOTAL!
(Autor: Aurelian Mihai, deputat diaspora, grupul parlamentar PNL
Publicat: 26/06/2016)

Printre drepturile românilor de pretutindeni, potrivit Legii 299/2007 se numără și dreptul de a participa la Congresul Românilor de Pretutindeni, Congres care își alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, for care are un caracter permanent.
În urma lucrărilor Congresului Românilor de Pretutindeni, au fost dezbătute probleme de interes ale comunităților de români din afara granițelor tarii, s-au avansat propuneri serioase cu privire la îmbunătățirea cadrului legislativ în beneficiul a milioane de români care trăiesc în afara țării, pentru ca în ultima parte a lucrărilor Congresului să își aleagă conducerea și modul de organizare a activităților viitoare, astfel, conducerea fiind asigurată de un președinte în persoana dlui. Marius Livanu, delegat român susținut de comunitatea românilor din Italia, împreună cu Biroul de Conducere al Consiliului alcătuit din alți 8 colegi: un prim-vicepreședinte, 6 vicepreședinți și un secretar, români care reprezintă toate cele patru colegii electorale ale circumscripției 43 diaspora: Europa de Vest, Europa Orientala, Africa-Asia-Orientul Mijlociu, America de Nord-America de Sud-Australia. Citește materialul complet pe STIRIPESURSE.RO

Notificare: Responsabilitatea pentru materialele scrise aparține exclusiv SURSELOR  citate de PRESADIASPOREI.COM

Un gând despre „Câteva reacții de după Congresul Românilor de Pretutindeni”

  1. Si eu sint straina in Brasil de 52 de ani Inafara tarii noastre,dragi iubite.Niciodata nu AM fost invitatie lá niciun congresso,international.Aici este o colonie maré de romini,si doar Cind a fost Consulul Bibi Teodoroiu,pe 8 ani de zileConsul general.Aveam reuniuni si cokteyuliuri.S e sarbatoresti diferite evenimente,dar dupa plecarea dinsului nimic. Sa terminar cu tit,doar Domnul Cônsul General Ovidiu Grecea mai face.Altceva nimic. Tare e rau Sá fim exclusi.In Rominia sintem straini si in Diáspora tot lá fel.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.