După un „congres” cu cântec, despre noul ministru al românilor de pretutindeni

Maria-Ligor

Maria Ligor, noul Ministru Delegat pentru diaspora. Sursa foto revista22.ro

Dan Stoenescu, tocmai ce l-am lăudat, mai precis i-am prezentat săptămânile trecute impresionantul CV că gata, nu mai e ministru delegat pentru diaspora. Să fie acțiunea în pripă făcută, numită Congresul Românilor de Pretutindeni de vină? Cine știe. Oricum, „acela a fost congres corect doar pentru naivi și în folosul unor șmecheri”, avea să ne spună un român simplu cu amărăciune, acum o zi-două. Omul nici nu știa „cu ce se mănâncă chestia asta”, vorba lui. Mai ales că în loc de 300 de delegați au fost prezenți doar vreo 49 și bugetul alocat pentru organizare și alte cheltuieli a fost de 300 mii euro. Cică ar fi fost grabă mare pe unul care e șef la Senat, nu dăm nume că nu facem reclamă expiraților. Trai pe vătrai nene cu băieții deștepți, ar spune tot o vorbă populară. De fapt, chiar din cei prezenți la fața locului consideră că au fost încălcate muuuuulte reguli. Păi așa ne-a fost treaba? 😀

Noul Ministru Delegat pentru Românii de Pretututindeni, este….Maria Ligor. Hai să vedem competențele și mai ales CV-ul doamnei ministru, fost ambasador în Spania, Canada și…mai multe.

Digi 24:

Maria Ligor s-a născut la 1 ianuarie 1967. În 1995 a absolvit cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia, şi a obţinut, în 2000, diploma de studii aprofundate la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles. Diplomatul mai are studii la Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva, la Harvard University, JFK School of Government şi Kokkalis Project, Atena.

În ţară, a absolvit cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, în 1993, şi Universitatea Politehnică, în 1990, potrivit CV-ului său. Şi-a început cariera în diplomaţie în 1996. A lucrat la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997) şi în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală.

Între 2006 şi 2011 a fost ambasador al României în Spania şi a deţinut, în aceeaşi perioadă, şi calitatea de reprezentant permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Din 2013, Maria Ligor este ambasador al României în Canada. Potrivit CV-ului său, din noiembrie 2012 este şi membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democratie (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia.

Din iulie 2013, este acreditată în paralel şi ca reprezentant permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Ca diplomat, Maria Ligor a obţinut mai multe distincţii, precum Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2004) şi Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer (2007).

În 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, precum şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena acordat de Patriarhul Daniel. În ianuarie 2012, i-a fost conferită, de către Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. Este căsătorită şi are o fiică. Soţul său, Adrian Ligor, este tot diplomat şi, în perioada în care ea a fost ambasador al României în Spania, el a ocupat o funcţie de consilier în cadrul aceleiaşi misiuni diplomatice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.