Ambasada României din Dublin laudă Ediția I a Distincțiilor Revistei Itaca. Ecouri peste frontiere

P_20160716_190633
Ambasadorul României în Irlanda, Manuela Breazu, în cuvântul său din cadrul evenimentului

Ecourile super evenimentului intercultural Distincțiile Revistei Itaca care a avut loc în Irlanda la Dublin nu s-au stins nici acum. Nu avea cum. Organizatorii de la revista Itaca și partenerii lor au creat un precedent excelent și cu siguranță aprecierea europeană se va extinde. Completăm cu un nume românesc din diaspora care nu trebuie nicicum uitat: Emanuel Pope, rezident în Anglia, unul dintre sufletele acestei inițiative pe care a încurajat-o cu insistență și totodată cofondator al revistei de cultură pentru scriitorii care trăiesc în străinătate, respectiv aceeași merituoasă revistă Itaca. Dealtfel, poetul a avut parte de o surpriză la adevărata Gală literară din 16 iulie: I s-a publicat în premieră volumul de poeme Suntem cameleoni.

Zecile de persoane prezente au creat prin însăși calitatea și prezența lor o atmosferă excelentă într-un eveniment unicat aflat la prima sa ediție. Distincțiile Revistei Itaca va atrage cu siguranță o participare masivă la următoarea ediție, atât pe domeniul poezie cât și pe proză. Ambasada României din Irlanda a publicat pe site-ul instituției un comunicat relevant, mai ales că doamna Manuela Breazu, ambasador al țării noastre și ministru extraordinar plenipotențiar a fost prezentă la ceremonia de acordare a distincțiilor de la Cassidys Hotel. Ea a fost însoțită inclusiv de doamna Florina Sava, prim colaborator al Ambasadei și ministru plenipotențiar în cadrul instituției.

Iată comunicatul oficial al Ambasadei Române din Dublin:

La 16 iulie 2016, doamna Manuela Breazu, Ambasadorul României în Irlanda, a participat la ceremonia de acordare a distincțiilor revistei Itaca pentru anul 2015, eveniment organizat de Centrul de promovare Itaca din Dublin, în colaborare cu Grupul Media ”Singur” și ”Romanian Community of Ireland”.

Distincția pentru Cartea anului 2015 – poezie a fost acordată volumului ”Cartea pedepsirii”, autor Raul Sebastian Baz (Germania), iar pentru proză – cărții ”Secretul Uriașului 160”, autor Adrian Melicovici (Italia). Cele două volume au fost publicate la Editura ”Singur” și lansate în cadrul ceremoniei.

Cu aceeași ocazie, a fost lansat, în prezența majorității autorilor, și volumul colectiv bilingv (în engleză și română) ”Blackjack” de poezie irlandeză contemporană, care include creații aparținând unui număr de 20 de poeți irlandezi.

In cuvântul său, Ambasadorul României a salutat inițiativa revistei Itaca și contribuția personală deosebită a realizatorilor acesteia, Dorina Sișu și Viorel Ploeșteanu, la promovarea culturii române. A evidențiat caracterul unic al revistei, care, în condiții grafice deosebite, include contribuții de ținută ale scriitorilor români de pe toate meridianele globului. Totodată, ambasadorul a felicitat revista Itaca, scriitorii irlandezi care au oferit poezii pentru volum și editura ”Singur”, pentru publicarea ”Blackjack”, o ințiativă culturală inedită și o nouă punte spirituală între Irlanda și România.

P_20160716_185912

Foto 2: Ambasador Manuela Breazu alături de cei doi câștigători ai distincțiilor, Adrian Melicovici la secțiunea proză și Raul Sebastian Baz la secțiunea poezie

De asemenea, ambasadorul a folosit prezența la manifestare pentru a reitera importanța participării cetățenilor români din Irlanda la alegerile parlamentare din România, subliniind necesitatea înscrierii celor interesați în registrul electoral, pentru a beneficia de opțiunea votului prin corespondență sau de constituirea de secții suplimentare de vot. Au fost distribuite pliante cu informații pe acest subiect. Manifestarea s-a încheiat cu un program de muzică populară românească și romanțe, susținut de interpreta Cristina Marinescu Țărean, membră a comunității române din Irlanda. Sursa comunicatului AICI 

Nu pierdeți concursurile literare ale Revistei Itaca, proză sau poezie. Pagina revistei Itaca de unde puteți fi la curent cu noutățile este aceasta: www.facebook.com/revistaitacadublin 

13813667_1239216232779477_2679358586599847947_n

În plan apropiat soțul doamnei ambasador, irlandez prin adopție, australian născut în Marea Britanie, ambasador Manuela Breazu, ministru plenipotențiar Florina Sava, Doria Șișu Ploeșteanu, fondator revista Itaca și organizator al evenimentului, editorul Editurii Singur (partener Itaca), Doru Dăncuș și Viorel Ploeșteanu, fondator Itaca și organizator eveniment.

13716136_1239205012780599_8013649588181984935_n
Emanuel Pope (stânga), fondator Itaca alături de Doria Șișu Ploeșteanu 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.