Biblioteca românească din provincia Torino. Asociația „Dacia”, aproape de comunitate

( Sursa foto 1: profil Facebook)

217509_485588764831392_86400256_n
Mariana Iacob, Asociația  DACIA  din Torino

Când umbrele devin luminițele dintre noi, atunci putem înțelege singuri tabloul pictat în culorile frumuseții de oameni adevărați, care sunt retrași, speciali și mai ales activi. La Rochefoucauld spunea că Există unele lucruri frumoase care păstrează mai multă strălucire când rămân imperfecte decât când sunt desăvârşite. Iar Seneca, din vremuri străvechi, aureola timpul viitor al unei umanități adevărate prin spusele: „Succesul nu este un fruct care cade singur din pomul vieții în palma omului.”598872_485590894831179_818133539_n
Despre un succes în diaspora scriu acum. Se întâmplă lucruri deosebite la Torino, în Piemontul fără de graniță sufletească, acolo unde inimile sufletului românesc își dau întâlnire prin acțiune, pasiune și mai ales, grija față de comunitatea de români. Iar doamna Mariana Iacob, cum este cunoscută mai mult, se numără printre românii care au sosit în Italia nu doar ca să muncească, acum 20 de ani dar și ca să țină aprinsă flacăra dorului de țară și de inepuizabilă cultură românească.
Vorbim despre Asociația DACIA cu sediul în Borgaro Torinese, deja extinsă la nivel de filiale. De exemplu, una dintre ele se află în Venaria Reale, fiind condusă de doamna profesor Ioana Antoniu, o alta în Torino, condusă de Iustina Cimpoes și în sfârșit, o a treia filială aflată în Rivoli, condusă de doamna doctor Elinoiu Natalia. Am punctat câteva nume date de generoasa doamnă Mariana Iacob, implicată emoțional, dezinteresat și frumos în această asociație merituoasă. Dealtfel, trebuie să-i mulțumim pentru deschiderea arătată față de noi și detaliile oferite. Mariana Iacob nu este doar un vârf de lance al reprezentativității culturale românești ci și un om deosebit, răbdător, cu inițiativă, despre care am putea scrie multe bune și frumoase însă nu lauda este menirea dumneaei ci extinderea acțiunilor sale și ale colaboratorilor pentru ca în diaspora românească să triumfe bogatul arsenal cultural românesc.unnamed-1
Asociația DACIA își propune înainte de toate să conserve și să transmită mai departe în lume și generațiilor care vin tradițiile românești și conservarea acestora. Mai mult, pe lângă activitatea culturală, acțiunile țintesc și socialul. Mariana Iacob: „Suntem o asociație socială și culturală care pe lângă tradiții ajutăm familiile cu probleme de sănătate, găsirea unei case, mobilier, alimente, înscrierea copiilor la școală etc….Am avut un proiect de prevenire în domeniul sănătații derulat împreună cu doamna doctor Chiusano Rosanna, medic de familie și doamna doctor psiholog Elinoiu Natalia unde au fost depistate cazuri grave care parțial au fost ținute sub control. Avem și două grupe de dansatori amatori care se întâlnesc cu plăcere pentru a mai uita de dorul de casă. Proiecte derulate au fost enorm de multe și pot enumera dacă doriți câteva:
Prietenia -în 2008 cu Asociația San Vincenzo Di Paoli din Torino,„Punte de cărți” în 2009 și care continuă între biblioteca din Borgaro „Gianni Rodări”și biblioteca județeană din Focșani „Duiliu Zamfirescu” care prin echipa lor împreună cu domnișoara profesor Teodora Fantanaru au donat 600 volume de de la basmele lui Ispirescu până la Cioran. Derularea proiectului a fost realizată cu sprijinul doamnei Sandra directoarea bibliotecii, instituția comunală și școlile care au organizat un program de recitări de poezie în română și italiană.Toți mă știu cu numele Iacob Mariana sunt din Focșani iar în Italia de 20 de ani. Primarul de atunci Vincenzo Barrea, ne-a susținut și ne-a îndemnat la acțiuni frumoase. .Un alt eveniment de răsunet a fost în 2010, numit „Tradiții Românești „ la Borgaro unde au participat în jur la 5000 de persoane, îl găsiți și pe Youtube dacă doriți și multe altele. Dacă priviți filmarea veți vedea ce că am simțit vie chemarea pământului strămoșesc. Pe viitor sunt multe proiecte dar cele mai de suflet să reușim să aducem în școlile din Borgaro, adică predarea în limba română, așa zisa „Școală de vară”pe care o vom face împreună cu biblioteca din Focșani, o lansare de carte în februarie a dumneavoasrea, întâlniri cu copii familiilor noastre pentru serate literare ce se vor ține sâmbătă și duminică și deocamdată mă opresc aici.”

La Torino, mai exact într-o localitate a provinciei cu același nume, adică Borgaro Torinese există și o bibliotecă ce conține cărți în limba română pentru iubitorii și doritorii de carte. Biblioteca românească de acolo, poate că este unul dintre cele mai frumoase lucruri despre care putem scrie acum. Sloganul parte de carte nu este uitat și el este redat sub forma faptelor despre care ne face plăcere să scriem. Detalii despre bibliotecă aici: Via. Italia, 45 – Cascina Nuova – 10071 Borgaro (TO), Tel 011.4211305, e-mail biblioteca@comune.borgaro-torinese.to.it. Orar: marți și miercuri orele 9,00-12.30 și 14-18.00, joia de la 14 la 18 și sâmbăta dimineața de la 9.00 la 12.30.

Privind fotografiile alăturate care oricum înlocuiesc mii de cuvinte, ne dăm seama că la Torino și filialele Asociației DACIA, speranța renaște cu fiecare acțiune sau eveniment create. Există acolo de-a gata oameni formidabili despre care nu prea s-a scris și cam era timpul să spunem măcar câteva cuvinte. Dinspre strălucirea românească sosesc mereu minunile dintre noi și cerurile se deschid când inimoșii României, aflați departe de țară și de cei dragi, se strâng pentru a trăi împreună clipe desoebite, momente rarisime, despre care cu siguranță vom mai scrie în viitorul apropiat.
Până atunci, mulțumim încă o dată doamnei Mariana Iacob pentru deschiderea arătată și încheiem cu un citat care este tot al lui Seneca: „Viața e ca o piesă de teatru: nu contează cât de mult durează, ci cum se desfășoară.” Iar prin Asociația DACIA, viața se conturează continuu într-un mod deosebit, cum numai ființele implicate de acolo se pricep să o facă. Vom reveni.unnamed-3

unnamed-4

unnamed-2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.