„Lanțuri” de Adrian Melicovici, succes fulminant după lansarea excepțională de la penitenciarul Mărgineni

mogos-eu
Scriitorul Adrian Melicovici, autor al romanului LANȚURI sosit din Italia unde locuiește, (stânga) și Marin Mogoș, alias „Educatorul”, sosit din Spania, după 37 de ani la fostul său loc de muncă în calitate de psiholog, penitenciarul Mărgineni

După cum a scris și Incomod Media, romanul Lanțuri scris de Adrian Melicovici, a fost lansat la Penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, într-un eveniment socio-cultural de excepție. Organizatorii s-au întrecut pe ei înșiși în toate privințele, însuși scriitorul dar și invitații participanți fiind plăcut surprinși. De reținut că unii dintre participanți au sosit la fața locului pentru a fi alături de scriitorul Adrian Melicovici și cartea sa Lanțuri de la sute sau mii de kilometri.Interesul pentru acest roman fulminant a fost deci surprinzător de mare însă și alți factori au contribuit la un succes peste așteptări.

Scriitorul Adrian Melicovici, a ales la sugestia unuia dintre personajele cărții, Educatorul, pe numele său real Marin Mogoș, această locație inedită. Sala a fost plină, în chip neașteptat. Printre participanți, s-au numărat nu doar câteva zeci de participanți din afara instituției (aproximativ 30) dar și un număr de 26 bărbați aflați în detenție, atent selecționați de responsabilii penitenciarului. Bineînțeles că nu a lipsit presa scrisă, audio și video, printre care Jurnal de Dâmbovița, Incomod Media, televiziunea regională MDI Tv, postul de știri Digi 24, presadiasporei.com și altele.
Emoția a fost maximă, evenimentul desfășurându-se cursiv, relaxat dar și pilduitor, deoarece toate acestea s-au întâmplat pe data de 13 octombrie, adică de Ziua Educației în Penitenciarele din România. Astfel, comisarul șef adjunct al penitenciarului, doamna Camelia Herea, a deschis evenimentul, citind totodată și recenzia despre cartea Lanțuri realizată de scriitorul Ștefan Dumitrescu, cândva propus pentru premiul Nobel și deschizător în 1973 al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu. Atât Camelia Herea cât și purtătoarea de cuvânt a penitenciarului, Elena Oană, au întâmpinat oaspeții cu maximă deschidere și personalul instituției a marcat unul dintre cele mai reușite evenimente ale ultimilor ani, după cum a spus chiar și comisarul șef adjunct.

autografeRomanul Lanțuri și evenimentul în sine au stârnit emoție, lacrimi chiar. Cartea a fost inspirată din însemnările unui condamnat la moarte pentru triplă crimă, personajul Virgiliu, adunate într-un fel de mic jurnal lăsat moștenire psihologului de atunci, poreclit Educatorul, dealtfel și el personaj în roman. Dealtfel, Educatorul, adică Marin Mogoș, a fost și el prezent în România, sosind special pentru acest eveniment tocmai din Spania, unde trăiește în acest moment. El a izbutit să creeze un moment extraordinar, chemând la el unul dintre deținuții din sală, ca să demonstreze celor prezenți ce înseamnă iubirea. Apoi l-a îmbrățișat în văzul tuturor (vezi știrea video MDI TV mai jos), l-a bătut pe umăr și a șoptit în cea mai adâncă liniște: „Asta înseamnă iubirea”. Cei din sală au aplaudat la scenă deschisă momentul, unii ștergându-și pe furiș lacrimile. „Îi dau lui o îmbrățișare pentru că pe Virgiliu nu am mai putut să îl îmbrățișez”, a mai spus Educatorul, cu ochii umezi, făcând referire la căința de pe urmă a criminalului care a spus cândva, înainte de ultima clipă: „Am omorât, am greșit, crezând că voi face lumea mai bună. Voi mă veți omorî crezând același lucru”.

jurnalee
Scriitorul Adrian Melicovici ținând în mâini jurnalul din 1979 al deținutului, personaj real al cărții

Scriitorul și totodată autorul romanului Lanțuri a luat cuvântul, prezentând însemnările deținutului executat, niște file îngălbenite și lipite cu grijă de fostul său psiholog, apoi a înapoiat micul jurnal al gândurilor și autoreproșurilor lui Marin Mogoș, adică Educatorului, proprietar de drept al rândurilor „mâzgălite” în lanțuri la propriu de către deținut.

Adrian Melicovici, autor Lanțuri: „A fost o lansare de carte foarte reușită pentru că prin ea s-au transmis și alte mesaje, de suflet dar și acela că nimeni nu are dreptul să își facă singur dreptate, indiferent de motive. Nu m-am așteptat să vând câteva zeci de cărți tocmai într-o închisoare”, ne-a declarat scriitorul. „A fost cel mai bine organizată și cea mai frumoasă lansare de carte de anul acesta, pentru mine.”

14741754_1420184201332898_1174980791_nUna peste alta, atât autorul romanului Lanțuri cât și Marin Mogoș, alias Educatorul, s-au completat unul pe altul în discursurile lor fără să se fi pus de acord. A fost efectul unei prietenii legate în urmă cu mai bine de un an și al înțelegerii mesajului pentru toți cei din jur. Educatorul, adică același Marin Mogoș, astăzi rezident în Spania, și-a trădat cea mai frumoasă sensibilitate iar cartea Lanțuri i-a luat o povară de pe suflet, purtată peste 37 de ani.
Despre romanul Lanțuri:
Cartea nu doar că se inspiră dintr-un fapt real, adică din mărturiile Educatorului sau însemnările de tip jurnal ale deținutului Virgiliu dar în paralel, scriitorul dezvoltă cu abilitate și alte idei, care nu mai aparțin deținutului condamnat acum aproape patru decenii ci lui însuși. Adrian Melicovici sugerează cititorilor de oriunde că mai toți oamenii se simt înlănțuiți, măcar o dată în viață. Toți avem lanțuri, fie că suntem după gratii sau în libertate. Astfel, într-un exercițiu de imaginație, el pune cuvintele sale în gura deținutului, care nu a știut să scrie gândurile asemănătoare dar a dat asta de înțeles prin existența lui chinuită: „Aveți grijă de libertatea voastră căci eu nu am știut ce să fac cu ea”. Cartea intră prin urmare prin scrierile autorului și pe tărâm psihologic, atrăgând astfel atenția și mai mult cititorului.
Romanul „Lanțuri” se încheie cu o întrebare a scriitorului autor: „Cum este de fapt lumea noastră, acum, după 37 de ani?” Apoi urmează câteva pagini cu redări din jurnalul deținutului și schițe.
De fapt, autorul „Lanțurilor” nu a redat integral însemnările deținutului în carte, nu l-a așezat între coperți. A redat numai câteva fragmente îmbinate cu ideea lanțurilor pentru fiecare dintre noi, mergând fără să își dea seama pe teoriile lui Freud sau în universul dostoievskian, după cum a sugerat cel care a făcut recenzia cărții, scriitorul Ștefan Dumitrescu.
Ștefan Dumitrescu: „Scriitorul Adrian Melicovici,aproape special, de un curaj nebun în peisajul literar al acestei epoci. (…) Dl Adrian Melicovici e un portretist, un acuarelist care construiește portrete fizice și sufletești din câteva tușe ca un plastician versat. (…) Adrian Melicovuici este un romancier foarte curajos…pentru că el merge pe urmele lui Dostoievski pentru a pătrunde în adâncul psihicului uman. Virgiliu, trece, dar asta se întâmplă acolo în subterană, ca personaj dostoievskian prin ceea ce am numi nevoia spovedaniei”.
Iată un element care explică prin intermediul cărții de ce a ales deținutul să scrie, el, un simplu muncitor: Pentru că psihologul închisorii, i-a oferit spre lecturare volumul de versuri Florile Răului de Baudelaire. De aici, a urmat restul.
Volumul Lanțuri merge către un succes neașteptat, pentru că este povestea lanțurilor tuturor, inclusiv a celor care suntem liberi. Într-un alt exercițiu de imaginație, cu tentă psihologică, Adrian Melicovici a așezat în disperarea și percepția tacită a deținutului Virgiliu și aceste strigăt: „Sunteți legați mă, da, sunteți legați. Mai dezlegat mă simt eu aici în pușcărie decât voi în libertatea voastră.”

Sursele foto. Ziarul Incomod Media

SUGESTIILE REDACȚIEI: Comandați romanul Lanțuri direct la autor online sau la Editura Singur din Târgoviște, prin care a apărut cartea.

Dacă v-a plăcut articolul, la alegerea Dvs puteți deveni fanii paginilor

ADRIAN MELICOVICI BLOG OFICIAL  sauLANȚURI ( Lanțuri reprezintă ultima carte apărută la Editura SINGUR , autor Adrian Melicovici)

Vizionați mai jos știrile posturilor tv românești despre romanul LANȚURI și evenimentul lansării sale din România:

http://www.digi24.ro/embed/magazin/timp-liber/cultura/in-mintea-ucigasului-jurnalul-unui-condamnat-la-moarte-transformat-in-roman-588374?video=0&width=570&height=320

3 gânduri despre „„Lanțuri” de Adrian Melicovici, succes fulminant după lansarea excepțională de la penitenciarul Mărgineni”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.