Se zguduie Italia! Cutremure simțite până în nord

terremoto-centritalia2-krbg-u43240201062744nhg-593x443corriere-web-sezioni
Harta seismelor din seara de 26 octombrie 2016. Preluare foto de la corriere.it

Două cutremure au zguduit peninsula în numai două ore. Primul a avut loc în apropiere de Perugia la ora locală 19.11 lângă Macerata cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Righter iar al doilea mult mai puternic și tot în zona respectivă la ora 21.18 având o magnitudine de 6,1 grade  reconsiderat la 5,9 pe aceeași scară, după cum spun primele informații.

Mișcările seismice au fost simțite inclusiv la Roma unde mulți oameni au ieșit în stradă de teamă. Specialiștii Centrului Italian de Vulcanologie confirmă adâncimile mici la care au avut loc seismele, primul fiind măsurat pentru început la o adâncime de numai 9,3 kilometri iar al doilea la doar 8,4 km. Un meci de fotbal a fost întrerupt după al doilea seism. Au fost raportate pagube la Urssita unde fațada unei biserici s-ar fi prăbușit  și chiar case. Au fost afectate liniile de furnizare a energiei electrice sau telefonice, inclusiv stâlpii de susținere.

Autostrada Alquata del Tronto a fost închisă iar în zonele afectate trenurile circulă cu viteza de precauție, conform corriere.it. La Terni și L’Aquila nu s-au petrecut pagube materiale.

Sunt confirmați minim doi răniți în Marche dar bilanțul este provizoriu. Oamenii spun că seismul, mai ales al doilea, s-a resimțit și către alte părți ale Italiei, inclusiv în Ferrara sau chiar Bolzano, câteva clipe, la nord. La Conegliano, în regiunea Veneto, curentul electric s-a întrerupt pentru scurt timp în unele fabrici unde se lucra în turul doi.

Școlile din localitățile  Macerata, L’Aquila, Camerino, Assisi, Bastia Umbra, Terni, Rieti, Ascoli Piceno, Perugia, Teramo şi Castelli vor fi închise mâine iar unii locuitori confirmă avarierea sau chiar prăbușirea mai multor clădiri.

Italia se află pe o centură de foc, la intersecția a două plăci tectonice, pe o linie care străbate practic peninsula de la sud la nord și constituie un pericol permanent pentru populație. Alături de zonele unde au activități vulcanice, cum ar fi cele unde se află Vezuviul sau Etna, zonele unde se petrec de regulă periculoasele teremoto (cutremur)rezultă o structură a Italiei unde niciodată aceste calamități nu vor putea fi nici prevăzute exact și nici evitate, normal.

Reprezentanții guvernului Italian, inclusiv primul ministru Matteo Renzi sunt în permanentă legătură cu Protecția Civilă ori autoritățile competente din teritoriile afectate.

Dacă locuiți în zonele afectate și aveți imagini sau mărturii de la fața locului, vă rugăm trimiteți-le pe adresa site-ului nostru, adică presadiasporei@gmail.com

Un gând despre „Se zguduie Italia! Cutremure simțite până în nord”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.