Născut azi, 13 martie. Despre Mircea Eliade al culturii și profunzimii

mircea_eliade
Mircea Eliane (n.1907, d. 1986)

Nici nu a intrat bine în adolescență că a și început să scrie articole. Scriitura marelui om de cultură, filosof, istoric al religiilor, a făcut înconjurul epocii și al lumii. Imaginația sa a depășit realul sau măcar a dat această senzație. A trăit în diaspora.  A trăit în secolul marilor conflagrații mondiale și în deplină libertatem, devenind în anii 50 cetățean american. Căci comuniștii superficiali nu acceptau pe cei buni.

Timpul.md:

Scriitorul şi filosoful român Mircea Eliade, cunoscut şi ca istoric al religiilor, s-a născut la Bucureşti pe 13 martie 1907.

A fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al Catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetăţean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filosofice traduse în 18 limbi şi a circa 1200 de articole şi recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime şi manuscrisele inedite.

Mircea Eliade avea o serioasă formaţie filosofică încă înainte de a pleca în SUA. După o pubertate dificilă de intens studiu solitar, începând din 1925 adolescentul este aproape unanim recunoscut ca „şef al generaţiei” sale. Încă de la vârsta de 14 ani începuse să scrie articole care trădează o surprinzătoare imaginaţie, dar şi primele romane.

Cultura italiană şi filosofia indiană devin pasiunile lui Mircea Eliade. În 1933 capătă mare popularitate romanul „Maitreyi”, bazat pe experienţa din India şi pe date autobiografice.

În ultimii ani de viaţă, în ciuda serioaselor probleme de sănătate, Eliade a continuat să lucreze editând cele 18 volume de enciclopedia religiilor, adunând contribuţii pentru ultimul volum de istoria credinţelor şi proiectând un compendiu al lucrărilor sale de istoria religiilor care să apară sub forma unui mic dicţionar. Mircea Eliade a murit la vârsta de 79 de ani, la 22 aprilie1986, la Chicago.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.