Controverse în politica italiană privind România. Luigi Di Maio în prim-plan

C_2_articolo_3050522_upiImagepp
Luigi Di Maio, Mișcarea 5 Stele. Sursa foto: Mediaset, TgCom24

Polemici și discuții aprinse în Italia. Vicepreședintele Camerei Deputaților din Parlamentul italian, Luigi Di Maio, a denunțat sistemul judiciar italian și deficiențele sale. De Maio este membru al Mișcării 5 Stele (M5S). Declarațiile sale au provocat și replici din partea adversarilor politici italieni dar și din partea Ambasadorului României la Roma ca și a unor voci din comunitatea de români.

Nu știm dacă este vorba despre o manipulare mediatică și răstălmăcire a unei părți din presa românească, pentru trafic și audiență dar ceea ce știm sigur este că declarațiile parlamentarului italian au fost nefericite și că există și o miză populistă de imagine electorală privind susținătorii dreptei extreme peninsulare. Practic, M5S e acuzată că se ia la întrecere cu Lega Nord. Dar hai să vedem despre ce e vorba și lăsăm cititorii să tragă singuri concluziile, nemanipulați de nimeni:

Hotnews.ro: Vicepresedintele Camerei Deputatilor din Italia, Luigi de Maio, membru al partidului populist Miscarea 5 Stele (M5S), a generat o polemica aprinsa dupa ce a denuntat pe Facebook ineficientele sistemului judiciar italian, invocand infractorii romani, relateaza Corriere della Sera, citat de News.ro.

Potrivit lui Di Maio, esecurile sistemului judiciar italian atrag delicventi din strainatate, in special din Romania. In schimb, tara noastra atrage companiile italiene care vor sa investeasca intr-un sistem unde justitia functioneaza.
MESAJUL LUI DI MAIO

„Italia a importat din Romania 40% dintre infractorii lor. Intre timp, Romania importa din Italia compania noastra si capitalurile noastre. Ce afacere este UE! Ca si cum in Italia nu a vrut niciodata sa faca sa functioneze justitie, chiar, de multe ori, o saboteaza voluntar, noi atragem infractori, in timp ce companiile noastre fug in sisteme judiciare mai eficiente: ca in Romania”, a scris deputatul pe Facebook.

„Va cer sa il ascultati timp de doua minute pe procuroul adjunct al Messina, Sebastiano Ardita, pentru a intelege ce au creat in Italia 20 de ani de sistem al prietenilor prietenilor”, a adaugat el.

PROTESTUL AMBASADORULUI

Ambasada Romaniei a protestat fata de afirmatia deputatului. Intr-o scrisoare transmisa cotidianului La Stampa, ambasadorul George Gabriel Bologan s-a declarat „ingrijorat” de mesajul care „ii jigneste pe atatia dintre concetatenii mei de buna credinta”. „Comunitatea romaneasca este bine integrata, apreciata pentru prezenta sa in panza sociala italiana, pentru contributia lor la diverse tabere”, a scris diplomatul.

„Multi dintre cetatenii mei onesti sunt pe santiere, iar angajatorii ii apreciaza si vor sa continue sa colaboreze cu ei, altii ajuta si asista atat de multe persoane singure si imobilizate, altii, medici si infirmieri aduc speranta si zambete bolnavilor, altii, care sunt ingineri, profesori, cercetatori, studenti, artisti, isi aduc contributia la dezvoltarea tarii pentru au ales-o pentru afinitati culturale si spirituale”, a adaugat el

CRITICI DE LA BRUXELLES

Presedintele grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Giani Pittella, l-a acuzat pe Di Maio ca a lansat o acuzatie „idioata”. „Cum poate vicepresedintele Camerei, un reprezentant al M5S, sa lanseze o astfel de idiotenie impotriva unui popor intreg, cel roman, care a dat atat de multe in termeni umani, sociali si economici Italiei. Nu este vorba de rasism, ci de ignoranta mitocana. Intoarce-te la scoala Di Maio. Scuteste-ne de festivalul tau zilnic de idiotenii”, a spus el.

„Di Maio a ales sa devina un (Matteo – n.r.) Salvini (lider al formatiunii de extremiste Liga Nordului – n.r.) (…) urmand dreapta xenofoba”, a atras atentie si coordonatorul verzilor, Angelo Bonelli.

RASPUNSUL LUI DI MAIO

In replica la polemica, Di Maio a publicat un nou mesaj pe Facebook, in care a invocat o presupusa declaratie a lui Catalin Predoiu. „Este un fapt indisputabil: „40% dintre cei cautati cu mandat international emis de Bucuresti se afla in Italia”. Nu spun eu, a spus in 2009 ministrul de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, date confirmate zilele trecute (…) de procurorul din Messina Ardita. Motiv pentru care nu am nici un motiv obiectiv pentru a pune sub semnul intrebarii aceasta afirmatie”, a subliniat el.

Iată și opinia unui user român; care își zice Buncrestin:

Am citit mesajul integral si m-am lamurit ca Di Maio nu avea ceva cu romanii, ci critica sistemul judiciar italian care este slab si abuzat e infractori, dand ca exemplu infractorii din Romania care prefera Italia drept refugiu. Nu era o critica la adresa romanilor, dimpotriva, a scris ca Romania are un sistem judiciar chiar mai strict decat cel italian…scandalizarea ar trebui sa se produca in randurile italienilor, nu a romanilor. Pentru noi, tara saraca de lumea a treia, iesita din lagarul comunist, statisticile nu ne dau dreptul sa ne indignam: am produs si producem in continuare criminalitate pe scara larga, pe seama unei educatii precare si unui sistem socio-economic in criza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.