Sărbătoarea Paștelui la români -tradiții și obiceiuri

652x450_018215-paste

În 2017, Paștele catolic și cel ortodox cad în aceeași zi, la 16 aprilie. Peste un an, în 2018, catolicii vor sărbători Învierea Domnului la 1 aprilie, iar ortodocșii la 8 aprilie.

Sărbătoarea Paștelui ne învață cum să lăsăm în urmă prejudecățile și să păstrăm în inima noastră vie amintirea tradițiilor și obiceiurilor românești moștenite din bătrâni.

Departe de a fi rodul naivității noastre așa cum presupun cei puțin mai sceptici, unele tradiții ne întăresc credința în cele sfinte, altele ne umplu de recunoștință față de Dumnezeu pentru darul minunat al vieții pe care ni l-a oferit cu atâta generozitate. 646x404

Să nu uităm și de faptul că respectarea obiceiurilor creează o punte între trecut și prezent prin care evenimentele trecute sunt reactualizate astfel încât ele se desfășoară în dimensiunea spirituală a prezentului. Cu alte cuvinte, retrăim la nivel simbolic sentimentele generate de această sărbătoare a generațiilor anterioare.

Obiceiuri de Paște

Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri românești este servirea unor preparate din carne de miel. Motivul pentru care se consumă de Paște carne de miel se datorează faptului că acest animal este asociat cu imaginea Mântuitorului și cu sacrificiul său al cărui rol este de a mântui sufletele noastre. Astfel că gospodinele gătesc friptură sau drob care să-i amintească întregii familii de încărcătura spirituală pe care o are simbolul mielului.

Se spune că este bine să păstrăm lumânarea de la slujba Învierii aprinsă până când ajungem acasă. Lumina acestei lumânări care simbolizează prezența Domnului în inima noastră ne va ghida pe tot parcursul vieții. Dacă vom aprinde lumânarea în momentele de cumpănă, vom trece mai ușor peste problemele cu care ne confruntăm. De asemenea, apa de la slujba Învierii ne poate vindeca de anumite suferințe și boli.

În ceea ce privește ciocnirea ouălor în ziua de Paște, bătrânii ne sfătuiesc să împărțim primul ou cu toți membrii familiei pentru că astfel să fim mereu uniți. De asemenea, dacă oul ciocnit are două gălbenușuri înseamnă că trebuie să ne așteptăm la o nuntă în curând. Fetele care se spălau pe față cu apa dintr-un vas în care a fost pus un ou roșu își vor păstra tenul curat și frumos pe tot parcursul anului. În câteva sate din Moldova trebuie să punem pe lângă ouă și flori și bani în acel vas pentru a avea parte de prosperitate.Sursa+foto+www.pinterest.com_76076

În unele zone din România, masa din prima zi de Paște se servește numai după ce bucățele au fost tămâiate și după ce toată familia a primit o linguriță de vin sfințit și o bucată de pâine sfințită. Tradiția tămâierii bucatelor este respectată cu sfințenie în special în Bucovina, scopul său fiind de a îndepărta forțele răului și de a primi binecuvântarea Domnului. (Sursa: Ziarul Unirea)

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

lumina sfanta– Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.

În dimineaţa Paştelui e bine să priveşti prima dată într-o cofa cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vederea buna în restul anului.

Se spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.

 • În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, se spune că transpiri tot anul.

  Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an.

  • Cocoşul sfinţit de Paşti se credea a fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.

  La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

  Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni în lumea cealaltă.

  Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se  strică, vei avea noroc tot anul.

  De Paşti se aşeză o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă.

  • Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul. De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

   Se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.

   • Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

    Surse: Preluare din revista digitală ROMÂNIA TA DIASPORA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.