Un uragan denumit „nuclear” face deja prăpăd. Guvernatorul statului american Florida: „E uriaș! E mai mare decât tot statul!”

NWE1MjJjODUyMDA1ZGU2NTkxOWRkZTBlNTk2ZA==.thumb

Uraganul Irma se îndreaptă spre Bahamas, Haiti şi Insulele Turks și Caicos, după ce a făcut de nelocuit câteva insule din Caraibe, iar de sâmbătă seară îşi va face simţită prezenţa şi în Florida, unde deja peste 100.000 de oameni au primit ordin de evacuare.

Criză de apă potabilă şi conserve. În Florida a fost decretată stare de necesitate încă de la începutul săptămânii. Imediat oamenii s-au grăbit spre centrele comerciale şi benzinării să îşi facă provizii de apă, alimente şi combustibil. Numai că stocurile magazinelor s-au epuizat rapid, iar acum cu greu se mai gasesc cele necesare.

„Sunt cozi mari la benzină şi sunt multe staţii care nu au benzină până seara. Noaptea alimentează şi ziua, toată ziua, se termină. Sunt cozi lungi pe la staţiile de benzină care mai au. Nu mai sunt nici conserve, de fapt. Nu e numai cu apa, şi cu sucurile şi conservele este o problemă, pentru că toată lumea încearcă să îşi facă provizii. Majoritatea caselor sunt pe curent şi dacă se ia curentul, în zonele în care o să se ia mult curentul, o săptămână, zece zile, îţi dai seama nu poţi să găteşti. Nu o să meargă nimic”, a explicat la Digi24 Simona Botezan, o româncă rezidentă în Florida.

Autorităţile lansează din oră în oră apeluri disperate către populaţie să îşi ia toate măsurile de precauţie şi să plece din zonele care se află în calea uraganului. Îi avertizează că în orele imediate trecerii uraganului, dacă rămân în calea urgiei, avor pune în pericol viaţa salvatorilor pe care îi vor chema în ajutor.

„Uitaţi-vă la dimensiunea acestei furtuni. Este uriaşă! Este mai mare decât tot statul nostru şi ar putea avea un impact major asupra populaţiei de pe ambele coaste”, a declarat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

Este o furtună foarte, foarte gravă. Aş numi-o un uragan nuclear.Puterea pe care o are acest uragan este atât de mare şi vreau ca oamenii să înţeleagă că nu este ceva prin care vrei să treci. Nu vrei să fii în casa ta, în apartamentul tău, să faci pe eroul şi să rămâi în Miami Beach. În ultimele zile le spun oamenilor, dacă au prieteni, familie, vă rog să părăsiţi Miami Beach. Am trimis o scrisoare către toţi turiştii pe care îi avem în hoteluri, care chiar dacă nu era obligatorie la momentul trimiterii, vă rugăm să vă scurtaţi vacanţa şi să părăsiţi Miami Beach”, a declarat Philip Levine, primarul din Miami Beach.

Până acum, Autorităţile din Florida au emis peste o sută de mii de ordine de evacuare.

„Cu apa este o mare problemă pentru că aici, de câte ori plouă sau sunt inundaţii, apa nu mai este potabilă şi toată lumea încearcă să îşi facă stoc. Zona este extrem de populată. Şi chiar şi aici, la noi, noi suntem aproape de baza militară, de Air Force Mcbeal. Şi baza militară este evacuată, pentru că este inundabilă. Au mutat avioanele la New Orleans. Tot aşa, în bază sunt locuinţe, familiile care locuiesc acolo, au fost evacuate”, a povestit Simona Botezan.

Meteorologii estimează Irma, care a devastat deja mai multe insule din Caraibe, va ajunge în Florida sâmbătă seara, cu rafale de vânt ce pot depăşi 100 de kilometri pe oră: „Este uriaş (uraganul, n.r.). Este de-a dreptul uriaş. Valurile de pe plajă vor fi foarte înalte. Poţi rămâne blocat în propria casă, este înfricoşător”.

Ministerul român de Externe a anunțat joi seara că nouă români aflați în zonele afectate de uragan sunt în siguranță.

„Noaptea trecută a fost o experienţă oribilă pentru mine. Mama plângea şi fratele meu m-a trezit. Am fost speriată. Nu ştiam ce se va întâmpla cu mine”, a povestit o fetiță din Barbuda

„Oamenii alergau din casă în casă, vedeam maşini care zburau pe deasupra capetelor noastre, vedeam containere de 12 metri care zburau în stânga şi-n dreapta. Oamenii se legau de acoperişuri cu frânghii, ca să nu fie luaţi pe sus”, a relatat un martor ocular din Barbuda.

Antigua şi Barbuda, două insule cu peisaje superbe în Caraibe, par acum ieşite din infern. Uraganul Irma le-a lovit în plin.

„Ne-am spus: E un copil acolo, trebuie să mergem, să ieşim în furtună. Şi tocmai când ne pregăteam, a căzut acoperişul unităţii de pompieri, dar ştiam că aveam o misiune şi am făcut-o din toate puterile”, a povestit un pompier.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.