Robarna și Enric Centeno, în mijlocul românilor la Barcelona. Eveniment la librăria „Punct”

22264494_1849852088377794_761895818_n

22215116_1849854078377595_947504211_n

Se spune că lucrurile frumoase care se întâmplă în jurul nostru sunt atât de multe că deseori uităm să le mai observăm. O constatare cu care Centrul Cultural ROBARNA  din Spania, românesc dealtfel, nu e de acord. Și pentru asta organizează evenimente apreciabile culturale în diaspora.

Ultima oară s-a întâmplat pe 30 septembrie 2017 la recent deschisa librărie Punct din orașul catalan Barcelona. O librărie binevenită unde autori români și nu doar ei își expun lucrările spre deliciul pasionaților de frumos.  Să nu uităm că aici există și un raft al solidarității umane, unde conaționala noastră din Italia, Doina Mustățea, a trimis volume începând cu DESTINE ce vor fi vândute iar apoi banii donați după aprecierea fiecărui cumpărător se vor duce către cei care au nevoie de ei.
Să revenim însă la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile. De remarcat că acele convulsii sociale care au avut loc în Catalonia nu au împiedicat diaspora românească să își vadă de viață mai departe și mai ales de lucruri plăcute, spre folosul comunității românești, destul de mari în zonă.
Autorul Enric Centeno, și-a lansat un volum de imagini care îl reprezintă în raport cu aprecierea sa față de meleagurile românești. Astfel, într-un comunicat primit direct de la sursă, adică Centrul Cultural Robarna și prin amabilitatea doamnei Ani Dumitru ( P.R: Manager) , aflăm că: „Enric Centeno este un îndrăgostit de limba română, de Brașov, de Transilvania, motiv suficient pentru ca lansarea albumului pe care îl semnează să aibă loc în organizarea Centrului Cultural RoBarna din Barcelona, sâmbătă 30 Septembrie 2017 la librăria românească Punct. (Ceea ce s-a și întâmplat, n.r.).22193157_1849852781711058_1553818908_n  Spicuim din comunicatul remis: „Volumul de fotografie „7” se dovedește a fi o realizare editorială impecabilă cu o grafică de excepție care pune în valoare viziunea lui Enric Centeno, un artist obstinat de simbolistica imaginii nude pe care alege să o prezinte în strict alb și negru fără ca povestea să aibă de suferit. Folosește cu măiestrie o gamă generoasă de gri-uri cu care structurează nuanțe și suplinește astfel culoarea de care se ferește cu încăpățânare ca de un zgomot de fond contaminant.
Subiectele sunt surprinzătoare, construcții cu istorie bănuită, în paragină, cu trecut, spații strâmte care împing imaginația către claustrofobie sau ferestre în ruine deschise către nimic și care amintesc de timpuri de bunăstare trecută. Locuri cu patină, din România profundă, cărora ochiul proaspăt al străinului le descoperă un farmec ascuns la care localnicul rămâne mai degrabă indiferent.

elena-nLansarea albumului artistului catalan în librăria românească din Barcelona în prezența unui public cosmopolit, la invitația de Centrului Cultural Robarna are o valoare simbolistică specială. A ajutat universalitatea limbajului fotografic, imaginea își îndeplinește cu succes rolul de vector de comunicare, este un limbaj în sine, nu are nevoie de cuvinte, însă a fost ceva mai mult.
Barcelona respiră aerul de „sat” planetar în care limbile, tradițiile și obiceiurile culturilor sunt complementare, se întrepătrund, își arată fibra comună spre satisfacția oricăruia cu mintea deschisă. Publicul prezent sâmbătă a fost astfel, catalani, români, moldoveni, francezi au găsit punctul de interes în librăria românească.
Xavier Mir Oliveras, un excelent vorbitor de română, a făcut prezentarea cărții în limba catalană fără ca acest lucru să fie un impediment pentru niciunul dintre cei prezenți.
“E atâta culoare în fotografiile lui alb-negru” spune Ana Borca – coordonator la Institutul Cultural Roman care a semnat și prefața volumului de fotografie din care Stela Morales, o recentă prietenă a limbii române, a citit un fragment.”
Se dovedește încă o dată că limbajul sufletului și al creației nu cunoaște naționalitate și mai ales, nu face diferențieri pe criterii care nu își găsesc rostul în lumea culturii. Am avut ocazia să schimb câteva cuvinte cu Ani Dumitru așa cum avusesem mai demult și cu Doina Mustățea de la Roma, inițiatoarea proiectului umanitar Cartea-o ușă dechisă pentru viitor. Persoane de o spiritualitate remarcabilă atunci când comunici ca de la suflet pentru suflet. Între două sirene care se amestecau în vacarmul catalan din mult încercata Barcelona, Ani Dumitru a avut amabilitatea să îmi spună deja câteva lucruri ce par simple dar nu e așa.

22237341_1849859638377039_1938366373_n
Ani Dumitru între doi catalani, tricouri pictate de Eric Centeno

Vorbim de o muncă titanică, luată de la zero, în comunitatea românească din acea zonă, pe care puțini o înțeleg deocamdată. Alături de Sebastian Hulub, președinte al Centrului Cultural Robarna, Ani Dumitru duce o viață normală ca oricare dintre noi iar protagoniștii inițiativelor din acea zonă catalană au o reflexie până departe, spre alte zări ale diasporei românești ori în structurile care reprezintă cultura noastră peste hotare și nu doar ele. Evenimentele culturale vor continua și pe măsură ce acestea vor avea loc, vom avea grijă să vă ținem la curent cu ele.
În partea dreaptă am o ditamai cana cu ceai, în față o folie de aspirine și alte cele dar pe monitor văd imagini care mă fac să uit și de febră și de toate. Sunt dovezile clare că sănătatea vine deseori din interiorul nostru, din ambiția de a arăta acestei lumi uneori prea reci că putem provoca momente frumoase ca cel din 30 septembrie pretrecut la Librăria Punct. Cât despre Eric Centeno, pot spune că mai are multe de spus și arătat în numai două culori. Și eu sunt adeptul acelui tip de fotografii nuanțate în alb, negru, gri, deloc multicolore. Poate că Eric știe deja că acest tip de fotografie simbolizează amintiri clasice și de neuitat. Vom mai vorbi despre asta. Felicitări organizatorilor și protagonistului principal.

22214920_1849854491710887_475181991_n

22193206_1849858375043832_1852293430_n

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.