Un savant român, gata să vindece cancerul. Descoperiri de Nobel, presa americană e uluită

61925514

Marea sa pasiune a fost să cerceteze ADN-ul uman și nu mică i-a fost surpriza când a reușit să deslușească după ani buni de studiu cum pot fi detectate anumite celule în sânge.

Pro tv: Există mulți pacienți din Statele Unite care deja beneficiază de pe urma acestei descoperiri. O americancă din New York face acum imunoterapie, după ce acum doi ani i-a fost extirpat un plămân, apoi i-au fost descoperite tumori pe creier și, mai nou, la laringe. Urmează un tratament costisitor, care are la bază testări incipiente de sânge, pentru a avea o medicație personalizată.

Loraine, pacientă cu cancer: “Am fost selectată să fac imunoterapie, îți iau celule din sânge și ți le testează pentru markeri tumorali. Și rezultatele au arătat că sunt 98% șanse să funcționeze. Era atât de mare și acum două luni aproape nu se mai vedea. Dar fac mereu teste. Merg să fac o tomografie peste o săptămână… Te ai pe tine și ai doctorii tăi. Familia, părinții, rudele, soțul, toți te iubesc și sunt acolo pentru ține, dar dacă nu ai un doctor care să te ajute și voință ta, nu ai nimic!”

Vorbim despre românul Victor Velculescu, cel care este căsătorit cu cu negociatoarea-sefă a FMI pentru Grecia și Cipru, nimeni alta decât binecunoscuta Delia Velculescu. Discret în familie, doctorul de renume deja internațional vrea să descifreze genomul uman și să pun frână uneia dintre cele mai mari probleme ale omenirii – cancerul. În ultimii 3 ani cercetarea sa a arătat că celulele respective pot semnala prezența cancerului, în stadii pretumorale.

Echipa condusă de el a descoperit un tip de biopsie lichidă, adică un test de sânge care detectează patru forme de cancer în faze incipiente – practic înainte să apară tumorile, în stadii care nici nu se văd la biopsiile normale.

Prin descoperirea sa, Victor Velculescu face un uriaș pas în viitor. Există mai multe tipuri de biopsie lichidă în Statele Unite și toate sunt în teste clinice. Cercetarea sa a fost brevetată, pentru că a dat rezultate pe câteva sute de candidați, dar vor urma alte cinci testări monitorizate de Agentia Federală a Medicamentului. Așa că, în următorii 10 ani, biopsia lichidă poate deveni un simplu test, ce va putea fi găsit în farmacii și fiecare om și-l va putea face acasă. Iar Victor Velculescu visează ca imediat ce va intra în producție, testul să ajungă peste tot în lume, adică și în România.

Savantul este născut în anul 1970 și a emigrat în Statele Unite ale Americii la numai 7 ani, împreună cu părinții. Tatăl său este un arhitect care s-a ocupat de ridicarea unor biserici românești pe pământ american și s-au stabilit la Baltimore.

Totuși Velculescu este realist: Nu toate formele de cancer pot fi vindecate. El atrage atenția că „că poate nici nu se va găsi leacul în următorul secol. Dar boala ar putea fi ținută sub control, la fel cum se întâmplă în prezent cu bolile cronice, cum ar fi diabetul.”

Pro Tv, citat de Presa diasporei:  Baltimore e locul unde profesorul Velculescu se încăpățânează să ducă lupta cu cea mai grea boală a omenirii. Cancerul, în forme incipiente, poate fi vindecat și un român a găsit o soluție ingenioasă pentru a depista din timp maladia nemiloasă. Face parte din elita oamenilor discreți, din linia întâi a medicinei revoluționare. Îl recomandă descoperiri epocale, pune cercetarea în slujba omenirii, schimbă viața cetății și ne dă speranțe uriașe pentru viitorul secol.

 Agentia Federală a Medicamentului urmează să facă 5 teste importante bazate pe descoperirile profesorului de origine română. A cochetat și cu lista scurtă a candidaților pentru primirea Premiului Nobel și are șanse mari să îl primească în viitor.  Victor Velculescu este specialist emerit în genomică, fiind profesor-cercetător cu rezultate fabuloase. Presa americană l-a făcut celebru după ce a scris că s-a aflat doi ani la rând pe lista scurtă a candidaților pentru premiul Nobel în Medicină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.