Părinții români din diaspora să nu își uite rădăcinile

 

 

22366478_1715320518540854_878154235329023187_n
Valentina Popa, profesor, Roma

Notă: Începând cu acest număr, avem o nouă colegă la revista România Ta Diaspora, sursa-colaborator al unora dintre articolele de aici. Rezident la Roma. Profesoară și om cu suflet înainte de toate, astăzi ea se va prezenta singură. Așa cum a procedat fiecare pentru că aici, toți cei care scriu, trebuie să se simtă ca ACASĂ.

(Redacția)

Părinții români din diaspora să nu își uite rădăcinile

autor Valentina Popa, Roma, profesor

Să scriu despre mine …mi se pare cel mai greu. Pentru că nu am făcut nimic extraordinar, sau de o importanță majoră. Am plecat din țară acum patru ani și am tot încercat să mă adaptez realității italiene, tinanadu-mă tot mai strâns de rădăcinile mele. Un paradox, până la urmă, de care nu am putut si nici nu am vrut să mă eliberez.
De formație profesor, am încercat să urmez aceeași cale si aici-Poate pentru că nu stiu să fac altceva mai bine, poate pentru că nu am vrut să renunț la visul meu. Deși predam limba engleză de ceva timp, am simțit că mai am multe de spus și despre limba română, despre cultura noastră, în general, mai ales românilor plecați din țară cu mulți ani in urmă. Asa am decis să mă implic, sub forma de voluntariat, în diverse activități de promovare si sensibilizare.
Inițial, am inceput să militez pentru păstrarea identității naționale pe internet, creînd un grup pentru părinții copiilor români de aici, discutând cât mai mult despre importanța păstrării tradițiilor și a limbii române curate.
Apoi am trecut încet-încet în spațiul real și am creat un club pentru copiii români care locuiesc în Roma-nu e nimic special, ci doar o încercare de a le arăta copiilor de aici cât e de frumoasă România culturală.
În același timp, am devenit colaborator al portalului România Paradis, cu rubrica- Dor românesc și colaborator al ziarului Emigrantul, unde am publicat câteva articole despre dilema Diasporei-Nostalgia paradisului pierdut, Color, Paradoxuri, sau Limba română azi.
Nu sunt scriitor, de profesie, dar îmi place să transmit ceea ce simt, românilor mei dragi.
În aceeași perioadă, am colaborat si cu Radio ProDiaspora-fiind editor si prezentator al emisiunii concurs Pledoarie pentru limba română. În urma acestui proiect, copiii din cadrul Clubului Color, au primit cadou cărți în limba română.
Începând din acest an, predau și limba română în cadrul cursului de limbă, cultură și civilizație românească într-un liceu din Roma, în urma unui examen din luna septembrie.
Pentru că sunt de formație profesor de limba și literatura română, limba și literatura engleză, din 2001, voi milita cât voi putea pentru a sensibiliza părinții români din Diaspora să nu își uite rădăcinile…să își apropie cât de mult pot copiii de cultura noastră, întrucât un copil nu poate iubi o cultură fără să o cunoască, iar dainuirea noastră ca popor înseamnă, în primul rând perpetuarea tradițiilor, a limbii și a culturii române. Nu știu dacă e mult sau puțin ceea ce încerc să fac, mi-aș dori să pot face mai mult de atât, însă, doar timpul va decide. (Valentina Popa)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.