Exclusivitate: Aplauze pentru micuța Iris, pianista-compozitor de numai 7 ani de la San Donà di Piave

29133837_1692588134167720_1128935022791753728_n
Iris Anastasia Besliu, micuța pianistă compozitor la doar 7 ani

Un material de Adrian Melicovici, scriitor, Italia, pv. Treviso

Despre lucruri lumești

„În cea mai fericită amintire a copilăriei noastre, părinții noștri erau și ei fericiți.” Personal sunt de acord cu această afirmație și chiar îmi place. Mult. Pentru că printre alte cele, dacă există ceva frumos pe lumea aceasta putem exemplifica și cu trăirile noastre din anii când eram doar copii. Și poate că soții Besliu, care împreună cu cele două superbe fetițe ale lor, alcătuiesc o familie frumoasă și împlinită, își trăiesc la rândul lor fericirea, aia simplă, fără înflorituri tabloide ori forțări false. Scriu deci despre oameni normali, tineri și despre una dintre bucuriile sublime ale vieții lor: Iris Anastasia Besliu.29133540_1692588387501028_2458491099010826240_o

Mă opresc asupra acestei fetițe pentru că, de curând, sâmbătă seară mai exact, când afară ploua cu găleata și eu mergeam cu soția la un centru comercial de lângă Vittorio Veneto, am primit un mesaj de la o româncă, doctor la Portogruaro. Hai să zic medic, sună mai cool. În acel mesaj am descoperit o fotografie cu un articol de ziar local, care apare prin regiunea Veneto, mai exact zona provinciei Veneția. Și văd ditamai titlul în drepta: Iris, pianista di 7 anni in concerto ad Amburgo. În traducere: Iris, pianista de 7 ani, în concert la Hamburg. Descopăr că este fata soților Besliu, ambii români, stabiliți aici demult și bine integrați, undeva între San Donà di Piave și Portogruaro, oraș unde tot amândoi lucrează la spital. Articolul despre Iris era din ziarul numit La Nuova di Venezia. Cu acea ocazie, am înțeles încă o dată în plus câte minuni se află aici, pe pământul acesta, între noi și ce greu le observă unii… dar nu-i nimic, e timp să facem popas în poveștile neasemuite ale altora.

Fascinanta poveste a fetiței pianist, minunea de numai 7 ani
Numele: Iris Anastasia Besliu. Vârsta în aceste momente: 7 ani și jumătate. Copil precoce, așezat pe scaunul dinaintea pianului cu puțin înainte să facă 4 anișori. Părinții au observat înclinările fetei și receptivitatea așa că au mers la un psiholog specialist pentru a-i cere sfatul. Așa au ajuns la Milano, în urmă cu vreo 3-4 ani, la dr. Federica Mormando, o persoană care activează în cadrul unor ONG-uri de profil, cum ar fi Eurotalent, unde e președinte, având statut de participare și pe lângă Consiliul Europei. Soluția aleasă și propusă pentru Iris: Să meagă la cursuri de pian, în cadrul unei școli de muzică. Ceea ce avea să urmeze a depășit așteptările părinților.29101231_1692588227501044_6053104174273396736_n

Evoluția micuței pianiste a fost de-a dreptul fulminantă. Profesoara ei de pian, evident italiancă, maestra Laura Celeghin, i-a îndrumat pașii. Laura Celeghin, un adevărat nume printre profesorii de muzică, cea care a dat viață de artist unor talente certe, inclusiv micuței Iris.
Până la urmă, s-au unit capetele de lume și așa a ajuns micuța pianistă să urmeze cursurile unei școli japoneze de muzică, Yamaha Music School, din San Dona di Piave, având sediul principal la Milano. Articolul din La Nuova di Venezia scris de Giovani Monforte anunța pe 8 februarie anul acesta că fata va concerta la Hamburg, într-una din marile săli ce poartă numele lui Mozart. Ceea ce s-a și întâmplat. Printre alți artiști, micuța Iris, născută din părinți români pe teritoriul Italiei, a mers pe scena orașului german însoțită de părinți și evident de maestra Laura Celeghin. Și acum, surpriză: Iris Anastasia Besliu, pianista de numai 7 ani, compune. Pentru că la concursurile unde a fost selecționată, a trebuit să prezinte fragmente din creația muzicală proprie. O compozitoare de numai 7 ani, care a fost și compozitoare de numai 6 ani, când a concertat la Iesolo, la anul 2017, aprilie, în fața a peste 2000 de spectatori.

Selecție pentru un loc din două posibile la un concurs anual

Yamaha School Foundation din Tokio, în colaborare cu Yamaha Europa, a organizat ediția anuală, cu nr 11. Copiii între 6-15 ani, trebuiau să prezinte compozițiile lor. Yamaha School a trimis aici elevi din reprezentanțele care aparțin de Elveția, Franța, Marea Britanie, Portugalia, Spania și…Italia. Ei bine, Iris, care reprezenta Italia, fiind cetățean italian, a câștigat selecția de numai 2 locuri, ea ocupând unul dintre ele, pentru evenimentul de la Hamburg, despre care am scris mai sus. Iris muncește din greu la frageda ei vârstă pentru a-și dezvolta aptitudinile creative, scop primordial al școlii prestigioase Yamaha School. Fetița a produs emoție prin talentul ei peste mări și țări și sunt semne clare că nu se va mai opri mulți ani înainte. Deocamdată, nimeni din presa românească nu a scris sau descoperit acest copil talentat și minunat. Au descoperit-o însă Italia și oamenii de aici. Așa cum se întâmplă de obicei, valorile de pe meleagurile mioritice sunt prețuite mai mult printre străini deseori.

Iris Anastasia Besliu merge mai departe

29102088_1692588190834381_3065667735133356032_nMărturisesc că am vorbit telefonic cu ambii părinți ai fetiței și chiar cu micuța. A fost sincer copilul, spunând că e tare mândră de ea dar și de maestra ei, Laura Celeghin. Am descoperit în conversațiile avute oameni obișnuiți, simpli, care își văd de viața lor și copiii lor. Mai au o fetiță de numai 4 ani și atenție…sunt semne mari că măcar o parte de lume va fi mai frumoasă… E fain să discuți cu oameni normali, care nu privesc pe alții de sus, care nu sunt încrezuți, care nu fac mare caz din succesul unui copil, cum e cel al lui Iris Anastasia. E minunat să discuți normal, glumind, râzând și totodată aflând de ce unii oameni de pe lumea aceasta știu să trăiască și să își educe copiii să facă la fel. Originari din sudul țării, mai exact Videle și București, cei doi soți așteaptă firescul lumii de mâine cu încrederea oferită de propriul lor interior și casa unde răsună fericirea aia lumească de care unii mai și uită.
Ce poate fi mai frumos decât să știi tu ca părinte că fetița ta compune muzică clasică, cântă la pian pe scenele europene prestigioase și e mediatizată de presa italiană care nu ocolește deloc cazurile copiilor minune?

29137051_1692588760834324_1951575354812399616_n

Mâine e o altă zi de martie. La ora când scriu acest material, tatăl fetei e la serviciu iar mama acasă. Probabil că Iris deja e enervată în sinea sa că s-a cam făcut ora de culcare dar nu face caz din asta, sunt sigur. Deloc departe de Marea Adriatică, respiră viața și se aud clapele unui pian, aievea. O fi poate întâlnirea dintre acordurile unei seri de succes cu lacrimile din ochii unor părinți mândri și fericiți. O fi ceasul de taină al regăsirii cu fragmentul ăla de muzică abia compus de Iris, care îl fredonează în cel mai dulce și optimist vis de noapte primăvăratică. O fi deschiderea de ceruri, deloc vizibilă dar simțindu-se pe necuprinsul de nicăieri și de pretutindeni. Nu știu ce o fi dar o frază pare scrisă pe istoria încă nescrisă a unei vieți de copil: Pianista Iris Anastasia Besliu merge mai departe. Se face și puțină gălăgie, tot așa, taman acuși, noaptea. A, nu, nu e gălăgie. Sunt aplauzele din prezent și din viitor pentru micuța pianistă româncă de origine. E clar, închei aplaudând și eu: Bravo, Iris, succes mai departe!

Dacă v-a plăcut acest material vă aștept pe pagina mea ADRIAN MELICOVICI BLOG DE SUFLET  (Autorul articolului)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.