Anunț superb: “Un spectacol montat la Sibiu va deschide Jocurile Olimpice în 2020, la Tokyo”

focus 2
Preluare foto de pe sibfest.ro

“În cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 2018, vom avea o mare premieră. Pentru prima dată se produce în Europa un spectacol kabuki, după unul dintre cele mai cunoscute texte kabuki din istoria scriiturii dramatice japoneze, pe o scenă kabuki construită la Fabrica de Cultură. De altfel, spectacolul va deschide Jocurile Culturale și Olimpice în 2020, la Tokyo. La acest proiect s-a asociat și cel mai mare creator de kimono-uri din Japonia, Tomita Nobuaki, care ne va da consultanță în această zonă”, spune Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu și director al unuia dintre cele mai mari festivaluri de teatru ale lumii, FITS.

Spectacolul, realizat într-o manieră europeană, va fi semnat de Silviu Purcărete, în colaborare cu alți doi mari artiști asociați, Vasile Șirli și Dragoș Buhagiar. În 2018, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu împlinește de 25 de ani, iar ediția aniversară coincide și cu Centenarul României. Se adaugă aniversarea a 80 de ani de prestigioasă activitate în România a unuia dintre cele mai importante institute culturale, British Council.

“De asemenea”, spune Constantin Chiriac, „sărbătorim 70 de ani de la crearea Statului Israel și tot atâția de relații diplomatice între România și Israel. Totodată, coincide și cu aniversarea de 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman”.

Toate acestea vor fi celebrate în cadrul ediției aniversare FITS, un eveniment al cărui buget, în fiecare an mai mare, spune el însuși povestea unui drum. Cifrele sunt impresionante, dar asta doar pentru România, unde în jur de 12 milioane de euro este o sumă uriașă. Rămâne, totuși, un buget modest în comparație cu alte festivaluri din Vestul Europei, mult mai mici ca anvergură, spune Constantin Chiriac.

Se apropie de final pregătirile pentru ediția de anul acesta, o muncă realizată alături de nenumărați parteneri – deveniți, între timp, tradiționali. Dintre aceștia, un rol special îi revine, ca de obicei, Statului Japonez, cu care schimburile culturale sunt permanente. Una dintre reușitele acestei colaborări este spectacolul „Richard al III-lea”, montat la Tokyo Metropolitan, împreună cu Silviu Purcărete, Vasile Șirli și Dragoș Buhagiar, în parteneriat cu cel mai important artist de film al Japoniei, Kuranosuke Sasaki.

În 2019, acest mare spectacol va fi prezentat într-un turneu european și american. Printre cele mai interesante anunțuri cu privire la ediția din acest an se numără și o importantă apariție editorială, care va îmbogăți seria cărților fundamentale editate, în fiecare an, în cadrul festivalului: „Istoria Teatrului Universal”, scrisă de Eugenio Barba, împreună cu profesorul Nicola Savarese. “Este o altfel de istorie a teatrului, o carte monumentală, precum „Arta secretă a actorului”, tipărită acum câțiva ani buni sau „Istoria Universală a Teatrului”, tipărită acum doi sau trei ani de cea mai importantă editură londoneză”, spune Constantin Chiriac.

Sibfest.ro anunță punerea în vânzare a 38 000 bilete începând cu 27 martie a.c.

Citiți materialul complet și extrem de interesant AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.