Bilanț dramatic: 5 români morți în Cehia în urma exploziei de ieri

717763-OgugTWgJKqJ2POTLTWM4loiWQK0Tg20I

Cinci români au murit într-o explozie care a avut loc joi, într-o uzină din Cehia. Din primele informaţii, aceştia lucrau într-un depozit unde o cisternă cu combustibil ar fi sărit în aer. Primul bilanț anunțase decesul a 3 români.

Comunicatul MAE: 

”Potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Praga, încă două dintre victimele exploziei au fost identificate ca fiind cetățeni români.

Astfel, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment a urcat la cinci în acest moment.
Ancheta declanșată de autoritățile cehe este în curs de desfășurare.

Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat și unitățile medicale în care au fost internate persoanele rănite pentru a se asigura că printre acestea nu sunt și cetățeni români.

Misiunea diplomatică a întreprins demersurile necesare în vederea identificării și notificării familiilor celorlalți doi cetățeni români decedați.

MAE își exprimă profunda compasiune pentru tragicele pierderi de vieți omenești și transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situația și menține în permanență legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, inclusiv pentru repatrierea trupurilor neînsuflețite.

În total, şase oameni au murit şi alţi doi au fost răniţi grav. Consulul român la Praga a cerut autorităţilor competente detalii suplimentare.

La rândul lui, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Consiliul European de la Bruxelles, a transmis condoleanţe familiilor celor care au pierit în explozie.

Explozia avut loc joi, înainte de ora prânzului, la rafinăria Unipetrol, la 50 de km nord de capitala Praga. Circumstanţele tragediei nu sunt încă foarte clare.

Marketa Johnova, purtător de cuvânt al poliţiei: “Producţia era oprită temporar, iar muncitorii lucrau la dezafectarea unei construcţii când a avut loc explozia. Deflagraţia nu a fost urmată de un incendiu. Din păcate, şase oameni au murit.”

Directorul uzinei a declarat, la rândul său, că deflagraţia s-a produs în interiorul unui depozit pentru combustibil şi alte substanţe chimice. Iar presa cehă înaintează varianta că explozia s-a produs când lucrătorii curăţau o cisternă care a sărit în aer.

La scurt timp după deflagraţie, în zonă au fost trimise cinci ambulanţe, elicoptere medicale şi numeroase maşini de pompieri.

Ondrej Spalek, Tv Nova reporter: “Din cauza numărului mare de ambulanţe şi maşini de pompieri, poliţiştii au oprit circulaţia în acest perimetru.”

Spitalele din Praga au decretat planul de urgenţă. Pe lângă cei 6 morţi, doi răniţi, au ajuns cu arsuri grave.

Autorităţile au restricţionat accesul în zonă până s-a stabilit că nu există riscul unor noi explozii. În plus, potrivit poliţiei, deflagraţia nu a trimis în aer vapori periculoşi, aşa că nu e nevoie ca vecinătăţile să fie evacuate.

Petr Halocek, primarul din Kralupy nad Vltavou: “Au trecut mulţi ani de când nu am mai avut un accident atât de grav. Uzinele noastre sunt foarte sigure, asemenea accidente sunt rare.”

În 2015, a avut loc o explozie la acelaşi complex. Doi muncitori au fost răniţi atunci.

SURSE: Ministerul Afacerilor Externe și Pro TV.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.