Interviu: Paul Vatamanu, propunerea de centru-dreapta pentru regionalele din Friuli

LAURA 1

Un material consemnat de Laura Cătălina Dragomir

În Italia continuă să trăiască mai mult de un milion de români( potrivit wired.it. 1.168.552).
Ca statistică un număr care ar trebui să se bucure de drepturi.
Predicat de politicieni, un număr în fața căruia ar fi trebuit să fie pus un sistem de politici sociale admis de guvernul de la București și de responsabilitate publică.
Înțelegerea postulatelor e semn de sănătate a doctrinelor dar nu și suficiența garanție pentru onestitatea aplicarii acestora.
Deficitul de bune practici ale clasei politice dâmbovițene a scos la iveala nevoia diasporei de a se face stăpână pe instrumente pentru a putea practica politica chiar acolo unde oamenii aceștia trăiesc.

LAURA 2 Pentru că politica e un drept și-un bun de la zoon politikon încoace macar, într-o societate ca cea italiană, generalizarea însă poate fi făcută și pe alte țări europene ca Spania, Franța, Anglia etc. , emigranții au posibilitatea să se înfrunte cu mentalitățile populației majoritare și să se demonstreze ca potențial sau să se lase stigmatizați.
Departe de a fi exemplificarea imaginii de vulnerabilitate, Paul Vatamanu    (consilier local in comuna Azzano Decimo, provincia Pordenone) și recenta propunere a alianței de centru-dreapta pentru alegerile regionale din Regiunea Friuli Venezia Giulia, e un om care știe că există momente pe care nu trebuie să le lași goale de acțiune.
Rezident de peste 23 de ani în Italia, om de afaceri de succes, Paul este unul dintre românii care au hotărât să-și asume rolul de generatori de dialog între comunitatea noastră și societatea italiană care o înglobează.
Nu neaparat de ideologie militantă dar în mod cert preocupat de riscul de excludere socială pe criterii de naționalitate, nu atât un profesionist al politicii( deși e ceea ce în prezent cursează in cadrul Universității A. i. Cuza din Iași) cât persoană informată și cu atitudine, sesizând lipsa de regularizare legală a statutului de cetățean român trăitor pe teritoriul Italiei, Paul Vatamanu a privit intrarea sa în politică ca pe o modalitate de a putea garanta (fără a fi singur in demersul său) și apăra accesul conaționalilor săi la o viață echitabilă.
Italia, cum de altfel întregul ansamblu al Uniunii Europene, nu s-a putut cruta de criza economica și de costurile sociale care i-au urmat, nici de intrarea masivă de emigranți veniti din Est sau din țările Africii.

1. Între respectabilele doctrine liberală și social-democrată, de ce ți-a convenit centru-dreapta? Crezi mai mult in eficiența liberală, se identifică în mai mare masură omul de afaceri Paul Vatamanu cu partidul lui Silvio Berlusconi?

Când vorbim de doctrina personală, vorbim de fapt de caracterul unei persoane. În cazul meu, orientarea personală este liberală și în acelaș timp democratică. Semnificația socială este o armă cu dublu tăiș, aș spune, deorece aici se ascund persoanele cu față dublă. Oamenii din societate sunt foarte ușor manipulați prin acest „social”. Viziunea partidului Forza Italia, reprezentat de domnul Președinte Sivio Berlusconi, are orientare liberală, democratică și de ce să nu spunem și antreprenorială, unde binențeles mă regăsesc .

2. Cum e să știi, să știe partidul din care faci parte, că nu poți guverna singur? Te atrage ideea de alianță politică sau o vezi ca pe o soluție de genul „răul cel mai mic”?

Aici vorbim la nivel național. Partidul Forza Italia care a adus un 14,01% la coaliția de centru dreapta, pentru prima dată în istorie a fost depășit de Lega Salvini care își trece în contul personal un frumos 17,37%, urmând mai apoi a treia forță politică Fratelli d’Italia cu 4,35% și UDC 1,30%.
Bineințeles, aici vorbim de 37,00% prin alianța de centru dreapta, dar să nu uităm faptul că Movimento 5 Stelle a obținut un succes extraordinar cu 32,68%. Este pentru prima oară când un partid de altfel fără experință prea mare în politica italiană reușește să obțină acest rezultat. Vorbim de alianță? E foarte greu să faci o alianță în acest caz. Poți face consultări, relaționări dar e foarte greu din punctul meu de vedere să faci o alianță de tip  PSD-PNL (care a fost totuși făcută în România)și am văzut cu ce urmări. Nu, nu sunt de acord cu alianțele între doctrine.

3. Crezi că partidele politice din Italia și-au dat seama că închizând ochii problema emigranților nu va dispărea?

Aici intervenim pe teme foarte delicate actualității italiene. Dacă pe deoparte PD făcea de toate pentru a aduce imigranți din Libia, Tunisia, ș.a.m.d., Lega Salvini, Forza Italia și Fratelli D’Italia s-au opus cu vehemență acestui trafic de”Carne Umană” care a provocat o instabilitate politică cât și o imensă birocrație, foarte multă dezordine, neînțelegeri pe plan național și local. Est europenii au trecut pe locul doi în acest caz, noi aproape am devenit de-ai lor să spunem!.

4. Există figuri publice pe care tu le vezi capabile să se transforme în mediatori, figuri publice de orientare plusând spre conceptul de europenizare și mai puțin spre cel național?

Da, sunt și figuri publice care cu mult „FAIR PLAY” au încercat și cred că vor încerca în continuare să-și manifeste interesul mai mult spre o europenizare decât spre o naționalizare.

5. Mai încolo de strângerile de mână protocolare și de albul meselor de prezidiu, care e, în concret, poziția alianței politice pe care o reprezinți față de comunitatea emigranților, în general, și cea românească, în particular?

Aici sunt puncte de vedere diferite între taberele alianței. În Italia, ca și în alte state ale Europei, forța de muncă este căutată foarte mult, dar din păcate știm și suntem la curent cu tot felul de comportamente din partea emigrațiilor, ceea ce construieste o viziune negativă față de cei care nu sunt  vinovați. Când auzi o știre nefavorabilă despre un emigrant te întristezi, te afectează personal. Dar să nu uităm și să nu trecem cu vederea peste ceea ce este atunci când avem și momente plăcute, cu știri frumoase despre imigranți, despre copii lor ș.a.m.d. Forța de muncă este căutată oriunde, nu numai aici, ci peste tot, iar ceea ce se aude despre centrul dreapta al Italiei, vă garantes,un face parte din adevarurile noastre politice. Inclusiv numirea mea pe listele pentru alegerile regionale cred ca este un bun exemplu ca militam impotriva discriminarii rasiale.

6. Exiști deja cu drepturi în politica locală și te pregătești să dai saltul la cea regională.
Hai să punctualizăm programul tău pentru conaționalii noștri!

Da, teme din ce în ce mai grele. Întrebarea dumneavoastra anterioară făcea referire la emigranți. Noi ca popor, ca societate civila, din păcate mai avem foarte multe de învățat. Faptul cel mai trist este atunci când persoanele cu pregătire, specialiști de onoare nu intervin atunci când ar trebui să intervină. Personal vorbind, eu m-am ocupat mereu în comunitatea locală în tot ceea ce era de cuviință. Fiind unul dintre primii ajunsi în această zonă, am văzut nașterea acestei comunități din provincia de Pordenone. Românul din ziua de astăzi e foarte comod, se mișcă în interes propriu, sunt foarte puține persoane care investesc timpul lor liber în folosul comunității. Integrarea, conviețuirea sau mai bine spus asimilarea românilor de catre majoritatea italiana sunt si vor fi în continuare teme de discuție. Necesitățile fiecăruia dintre noi sunt diferite, iar aceste puncte au o semnificație destul de complexă în viața fiecărui român din zonă.

7. Cât au intervenit, cât au investit reprezentanții statului român in viața comunității romanești de aici?

La nivel provincial pot spune absolut nimic. La nivel regional, observ un plus din partea Guvernului de la București cu deschiderea Consulatului Român de la Trieste.

8. Ești în campanie. Care sunt senzațiile de până acum?

Senzațiile, până în prezent, sunt foarte pozitive din perspectiva participării mele la aceste alegeri. Trebuie să fiu realist în primul rând cu mine însumi, să mulțumesc echipei mele formate doar din italieni, pentru onoarea pe care mi-au oferit de a putea fi alături de persoane cu renume în politica regională și in cea națională. Sunt fericit,increderea ma motiveaza.

9. Pare că niciodată reprezentanții statului român nu știu numere și statistici, se apelează la un fel de recesamant după ureche de multe ori.
Sunt toți românii înregistrați în Italia? E dificil procesul de obținere a rezidenței comunitare?

Stiu că ,în marea lor majoritate, romanii care lucrează în Nord fiind înregistrați la locul de muncă, sunt înregistrați și de organele consulare. Statisticile românești de mai multe ori sunt făcute și pe baza VORBEI să spunem așa. În ceea ce ne privește actele pentru obținerea reședinței se reduc la o procedura destul de simpla. Actul românesc, obții un CNP, Contract de muncă și într-o săptămână ai deja reședința.

10. Câți români pot vota pentru Paul Vatamanu, dacă vor dori să o facă?

La alegerile regionale din Friuli Venezia Giulia pot vota doar cei care au dublă cetățenie. Nu sunt in posesia unui număr exact, din pacate.

11. Ai o formulă să-ți determini posibilii alegători să treacă de la reflecție politică la practicarea votului?

Persoana Paul Vatamanu, cetățean român fiind și devenind italian în 2009 a fost mereu alături de toți, și de italieni și de români, neștiind că într-un târziu (vorbim de astăzi) se poate transforma in candidat la o astfel de funcție, intr-o țară care nu îi este natală. Comportamentul, seriozitatea, onestatea, experiența și tot ceea ce am dat de fiecare dată, au pus în evidență persoana,

Ai ieșit din inerția unui grup demonstrând că rolurile se pot schimba atât timp cât iți asumi expunerea, te pui pe treabă și iți reconfirmi calitățile spre un beneficiu comun.
Ne faci mult bine, o spun așa pentru că știu ca să te etichetez exemplu te-ar pune in delicata postura de-a roși.
Și parcă oleacă de imagine de dur trebuie să salveze un politician!
Să fie reușită a ta și a noastră aprilie 2018!

„De persoane precum Paul Vatamanu toți avem nevoie aici. Integrarea lor în comunitățile noastre este fructul și munca fiecăruia dintre noi. Orice persoană care ajunge aici, se comportă adecvat, respectă legile, cultura locală, participă alături de noi este binevenită.
Alessandro Ciriani, Primarul Orasului Pordenone.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.