Inclusiv pentru cei din diaspora: Concursul Internațional de poezie ”Martha Bibescu”, prima ediție

hyperliteratura-martha-bibescu
Martha Bibescu
  1. Comunicat

Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, în orașul Comarnic se vor desfășura, pe durata a trei zile- în perioada 13,14,15 iulie 2018, activități cultural-artistice la Schitul Lespezi din oraș, în cartierul Podul lui Neag, fiind cea mai veche așezare de pe Valea Prahovei (1661).
Vor avea loc întâlniri cu personalități marcante ale istoriografiei și literaturii române. Pot participa la aceste manifestări culturale atât localnicii cât și doritori din țară și străinătate.
De asemeni, cu acest prilej se va desfășura ediția de debut a Concursului Internațional de poezie ”Martha Bibescu”, Ediția I. Evenimentele vor fi organizate de Asociația Culturală ”Lespezi 2004” Comarnic, în parteneriat cu Primăria orașului Comarnic. Doritorii cu vârsta până în 30 de ani, își pot trimite manuscrisele începând cu data de 7 Mai 2018 până pe 30 iunie a.c., în trei exemplare, prin Poșta Română la adresa: Comarnic, cartier Poiana, nr 287, cod poștal 105700. Destinatar: Vasile Ioan Ciutacu.
Pentru o totală transparență, manuscrisele trimise vor purta un motto. Alăturat, într-un plic, se va menționa identitatea autorului însoțită de o copie xerox de pe C.I. sau buletinul de identitate. Aceste manuscrise vor fi analizate de un juriu de specialitate format din trei membri, iar în finalul concursului, câștigătorul premiului cel mare va primi finanțarea pentru publicarea manuscrisului.

2) Despre Martha Bibescu

În 2015 adevarul.ro titra: „Viaţa de film a prinţesei Martha Bibescu „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie a României“ – poveşti de amor cu bărbaţi celebri, trădare şi exil dureros”

Scriitoare, om politic şi important diplomat, Martha Bibescu a fost una dintre cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei europene din perioada interbelică. Deşi a dobândit titlul de prinţesă, în urma căsătoriei cu prinţul George Bibescu, nu a avut destinul fericit al unei prinţese. Admirată şi iubită de un şir lung de amanţi, înşelată toată viaţa de soţ, se spune că Martha Bibescu a avut o singură dragoste statornică, Palatul Mogoşaia.

Frumoasă, cultă, bogată – toate la un loc pentru o singură fiinţă sunt un păcat de neiertat” este descrierea făcută prinţesei Bibescu de unul dintre bărbaţii care a iubit-o cu patimă. De o frumuseţe răpitoare cu care a  îngenunchiat mulţi bărbaţi, Martha Bibescu a fost, în epoca ei, în egală măsură apreciată, dar şi contestată, admirată, dar şi bârfită, iubită, dar şi rănită din amor.   Se spune despre Martha Bibescu că a fost dăruită cu toate atuurile femeii perfecte: frumoasă, inteligentă, elegantă, talentată, sensibilă, bogată. Atuurile nu i-au adus însă o viaţă perfectă şi nici un destin lipsit de neîmpliniri.    S-a născut pe 28 ianuarie 1889 într-una dintre cele mai cunoscute familii din România, cu rădăcini domneşti. Fiică a lui Ion Lahovary, fost ministru al Afacerilor Externe, şi a Smarandei Mavrocordat, descendentă din neamul domnitorului moldovean Constantin Mavrocordat, a primit o educaţie alesă. Frumuseţea Marthei, aflată la vremea adolescenţei, l-a vrăjit timpuriu pe prinţul George Valentin Bibescu. Ea avea doar 14 ani când a avut loc logodna şi doar 16 ani, când s-a făcut căsătoria cu dispensă de la Vatican, Martha fiind catolică. „A da o virgină pe mâna unui bărbat este ca şi când ai da un Stradivarius pe mâna unei maimuţe“ A devenit prinţesa Martha Bibescu intrând într-o familie princiară la 16 ani. Viaţa de care a avut parte alături de soţ nu a fost însă una de prinţesă. „A da o virgină pe mâna unui barbat este ca şi cand ai da un Stradivarius pe mâna unei maimuţe”, avea să scrie, câţiva ani mai târziu, prinţesa Bibescu despre căsătoria prematură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.