Președintele Klaus Iohannis cere demisia ministrului justiției, Tudorel Toader după raportul acestuia pentru demiterea procurorului general Augustin Lazăr

Foto-declaratii-K.-Iohannis-serviciile-secrete-Facebook-Klaus-Iohannis-640x400
Președintele României, Klaus Iohannis. Sursa foto: G4media.ro

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr.

Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii.

Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt dușmanii societății. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societății și în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esențial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistrați să nu își piardă încrederea în capacitatea societății românești de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept.

Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligația de a proteja ordinea de drept, libertățile și drepturile cetățenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent și eficient.”

Comisia Europeană a reacționat și ea joi, arătând că procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr ”provoacă preocupări”, în prima reacție oficială după ce ministrul Toader a anunțat demararea procedurii.

”Comisia Europeană, împreună cu alți parteneri internaționali și state membre, au subliniat în mod repetat că independența sistemului juridic și capacitatea de a combate eficient corupția sunt de importanță capitală”, arată un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seara, că a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care și semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar și ascunderea adevărului despre acest protocol.
Procurorul general, Augustin Lazăr a calificat cele 20 de capete de acuzare formulate în raportul prezentat de Tudorel Toader drept exagerări și a anunțat că va răspunde punctual zilele următoare. ”Raportul prezentat azi este modul în care executivul, prin ministrul justiției, înțelege să respecte independența ministerului public ca parte a autorității judecătorești”, a declarat Augustin Lazăr.
Procurorul General Augustin Lazăr va fi audiat de secția pentru procurori a CSM pe 13 noiembrie, iar pe 21 noiembrie secția va face publică motivarea avizului consultativ pe cererea de revocare depusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.
La ședința CSM va fi invitat și ministrul Toader, care s-ar putea confrunta astfel cu Augustin Lazăr, așa cum s-a întâmplat de altfel și în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.