Italia: Imaginile apocalipsei din regiunea Veneto. Previziuni pesimiste ale meteorologilor

image (3)

Ultimele zile ale lunii octombrie din acest an au adus urgia peste viețile oamenilor dar și peste sute de locuri turistice preferate de mulți oameni. S-a întâmplat în regiunea Veneto din Italia și tragedia a continuat inclusiv după ce am intrat în luna noiembrie. Iar meteorologii nu sunt prea optimiști: Furtuna deja a băgat mai la nord de Veneto, Garda civilă în alertă. Este vorba de Adige. 

În binecunoscuta stațiune montană Cortina dezastrul e la el acasă, din păcate. La fel și în zona mult admiratului lac Alleghe, unde pădurile de pe versanții munților Dolomiți sunt la pământ. Oriunde te uiți vezi drumuri surpate, poduri spulberate, râuri furioase încă, linii ferate afectate, gospodării cu sutele de mii distruse. Nu mai puțin de 160 000 de familii rămăseseră fără curent electric în urmă cu nici 48 de ore, fără semnal la rețelele de telefonie mobilă și evident, fără internet, cu telefoanele fixe cu tot. Peste un milion de metri cubi de apă au spulberat totul în cale la o furie de moment prelungit a râului Piave. Calea ferată de la Ponte della Priula, la 6 kilometri de orașul Conegliano, a fost scoasă din uz iar podul temporar pentru autoturisme acoperit de șuvoaie. Peste 300 000 de copaci și brazi falnici au fost culcați la pământ lăsând în urmă imagini ale unui sfârșit de lume. Daunele materiale depășiseră deja incredibila sumă de peste 1 miliard de euro încă de alaltăieri și ele continuă să crească bilanțul unei urgii nemaîntâlnite în ultimii ani în regiunea Veneto. Crucea de lemn de lângă Valddobiadene, în apropierea locului unde locuiesc și eu, de pe muntele Cesen, a fost înclinată bine de vânt. Un vânt care a ajuns la viteza de peste 170 km pe oră în unele zone și „doar” 60-70 în zone mai…protejate.

Președintele regiunii Veneto-Luca Zaia-a făcut apel la premierul Conte solicitând o clemență de minim 4-6 luni pentru achitarea ratelor bancare, a unor taxe și nu numai. Sute de voluntari au participat la salvarea a ce se mai putea salva, de la oameni până la animale, inclusiv pui de pisică.

Pentru mâine, cel puțin în zona afectată și de unde scriu eu, meteorologii prevăd o acalmie dar ploile reîncep de luni. Să sperăm că nu va fi iar alertă de cod roșu cum s-a întâmplat zilele acestea. Între timp, furtuna deja e ajunsă la nord de Veneto și sigur veștile nu vor fi cele mai bune.

Imagini din numai câteva locuri afectate, Alleghe, Cortina și nu numai.

veneto 1ponte-mas-7-533x420Maltempo: Zaia, preoccupa ritorno 'piena storica' Piave

image (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.