Cum a fost îngrijit medical „Omul ghețurilor” acum 5000 de ani

otzi
Otzi, „Omul ghețurilor”, refăcut de specialiști după mumia sa găsită la granița dintre Italia și Austria într-un ghețar.

Acea perioadă pare foarte îndepărtată și ai spune că în epoca bronzului oamenii nu știau despre remedii pentru problemele medicale pe care le aveau. Cu toate acestea, dezvăluirile pe care le regăsim de pe muilt cititul site decoperă.ro aproape că uimesc:

Descoperă.ro:

Otzi, „omul gheţurilor”, ce are o vehime de 5.300 de ani, părea că nu a beneficiat de îngrijire medicală. Dinţii săi erau cariaţi, avea o bacterie periculoasă în stomac, iar problemele sale la genunchi erau serioase. Însă un nou studiu arată că ierburile şi tatuajele pe care le avea reprezentă indicii ale unor tratamente pe care le-a utilizat pentru anumite afecţiuni.

După cum au descoperit cercetătorii, se pare că aceste practici erau obişnuite în perioada în care a trăit Otzi, fapt ce sugerează că populaţiile din acea perioadă aveau parte de un sistem de sănătate sofisticat. Conform ScienceMag, studiile anterioare au arătat că Otzi avea la el în momentul morţii mai multe remedii.

La brâul pe care îl avea era legată o ciupercă de mesteacăn, pe care bărbatul ar fi utilizat-o pentru calmarea inflamaţiilor sau ca antibiotic. De asemenea, au mai fost descoperite frunze da fag în stomacul său, ce sunt utilizate pentru tratarea paraziţilor intestinali. De asemenea, Otzi era acoperit de 61 de tatuaje, inclusiv unele punctate în jurul încheieturilor, pe care unii specialişti le consideră ca fiind un tratament pentru durere ce ar reprezenta o formă rudimentară a acupuncturii.

Unele dintre tatuajele lui Otzi erau de-a lungul gleznelor şi încheiturii mâinii, zone în care era vizibilă boala degenerativă. Aceste proceduri au necesitat o lungă perioadă de timp pentru a fi testate şi îmbunătăţite care, probabil, au fost transmise din generaţie în generaţie în societatea în care a trăit Otzi.  (Material de Oana Bujor)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.