Vești bune pentru românii din UK: Brexitul poate fi anulat după decizia Curții Europene

Curtea-Europeană-de-Justiţie

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană devine o incertitudine pe zi ce trece. Ne apropiem și de momentul când actualul premier Theresa May ar putea să demisioneze, dacă votul din Parlamentul britanic îi va fi nefavorabil.  Însă mai sunt multe lucruri de rezolvat, într-un sens sau altul. Se discută tot mai clar despre un nou referendum însă decizia Curții Europene de Justiție dă peste cap toată strategia celor care susțin Brexit.

Iată ce spune Curtea: 

”Marea Britanie este liberă să revoce unilateral notificarea intenției sale de retragere din UE. O asemenea revocare, decisă potrivit prevederilor constituționale proprii, ar avea ca efect faptul că Marea Britanie ar rămâne în UE potrivit unor termeni neschimbați în ce privește statutul său de țară membră”.  (…) Posibilitatea există atât timp cât un acord de retragere convenit între UE și statul membru nu a intrat în vigoare sau, dacă nu s-a ajuns la un asemenea acord, atât timp cât perioada de doi ani dintre data notificării intenției de retragere din UE, și orice posibilă prelungire, nu a expirat”, adaugă CJUE.

Marea Britanie poate rămâne în Uniunea Europeană, atenție, fără consultarea celorlalte state care sunt membre.

Iată cum s-a ajuns la această situație, plecată de fapt din Scoția, țară membră a Regatului care a votat contra ieșirii din UE:

Site-ul Hotnews.ro remarcă: În urma referendumului din Marea Britanie în care s-a votat în favoarea retragerii din UE, o petiție a fost depusă în Scoția în care s-a ridicat problema dacă este posibilă revocarea notificării intenției Regatul Unit de a se retrage din Uniunea Europeană. Astfel, Court of Session din Scoția a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă legislația UE permite unui stat membru să-și retragă în mod unilateral notificarea înainte de expirarea termenului de retragere de doi ani și, în caz afirmativ, care sunt condițiile care guvernează această revocare, precum și efectele acesteia în ceea ce privește statul membru respectiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.