Daniela Lădaru sau povestea unei vieți între sacrificii și succes. Dezvăluiri despre o patroană și mamă luptătoare

47199084_1111758248993081_2077819291343781888_n
Daniela Lădaru, niciodată uitând mormintele celor dragi

Scurt fragment de început: „Așa că firma sa de construcții Robis și Centrul Cultural Rou Bis, aflat în fază de proiect, au în frunte pe cineva care chiar se pricepe. Amenajările de case au loc cu migală și profesionalism dar niciodată cu întârzieri. Proprietarii care solicită firma sunt mulțumiți și sigur numărul acestora va crește. (…) la numai 19 ani, gestiona un restaurant din Adjud…” Citește materialul întreg mai jos:

Început de poveste și oamenii de suflet

Undeva, la hotarul dintre Vrancea și Bacău, județe ale istoriei tumultuoase și de neuitat, prindea viață un suflet aprig, mereu ambițios mai apoi. În acel moment cerurile erau deschise. Nimeni și nimic nu știa ce va fi în viitor. Încă din pătuțul noului-născut, fetița botezată mai apoi Daniela, ținea pumnii strânși, țipând și plângând parcă pentru întreaga viață o dată și pentru totdeauna. Și vor fi oameni și alte suflete de aur care vor citi aceste rânduri, persoane care aveau să îi fie alături Danielei Lădaru, cu economiile lor, cu putințele lor, cu inima și cu toată încrederea. Vrea să le mulțumească din recunoștința unei vieți zbuciumate, aflate ca și căsuța ei din copilărie la hotarul dintre lacrimi și bucurie, surâs sau tristețe, însă niciodată părăsind o luptă a dreptății, faptelor bune ori nebuniilor de înțeles care au urmat. Aceste persoane generoase și nicicând uitate, cărora li se mulțumește de ea, sunt Dănuț Drăguț, vecinul de lângă casa părintească, Lucian Turcu, Luminița Paiu, Sică Paiu, Fănel Munteanu, Violeta Spulber. Marinela este prietena din copilărie a Danielei, sosită și astăzi la ea ca să o sprijine cu vorbă și faptă. Uite câți alți oameni frumoși dar nu toți pomeniți aici ori în fața lui Dumnezeu mai sunt: Angela Ilie, Marinela Toderașc, Gabriel Cojocaru, prieteni adevărați din același sătuc natal. Nu au fost doar români, însă povestea e atât de lungă, frumoasă și tristă, impresionantă și convingătoare pentru neuitare, că nicio ființă din lumea aceasta nu ar putea uita darul inimilor plecat ani de-a rândul spre Daniela, femeia-război cu nedreptatea, femeia de neînvins și care mai are multe de făcut frumos în anii care vor veni. Ajutată și susținută, uneori vândută și nedreptățită, alteori ignorată și batjocorită dar mereu căzând în picioare, Daniela a izbutit să răzbată în Italia, unde a sosit în urmă cu mulți ani și să învingă mereu și mereu, pentru că Dumnezeu nu doarme și dovezile în favoarea frumuseții ei interioare sunt mii. Astăzi duce iar o luptă, nu numai cu sistemul ascuns al nedreptății legilor umane și strâmbe dar și cu dușmani nedoriți, neprovocați și plini de invidie. Și toate acestea pentru un motiv care nici nu ar fi trebuit să existe: Priceperea ei de a oferi seri de neuitat comunității de români din zona Torino, acțiuni de patroană cu suflet mare, care de câte ori a putut, a dat o bucată de pâine celor în nevoie și familiilor acestora. Aceasta este prima parte, pe scurt așternută, a celei despre care se scrie acum, moldoveanca învingătoare, cea care urmează să ofere mult timp de acum înainte bucurii conaționalilor, în cel mai frumos stil cu putință și nu doar lor.

 Sacrificiu, lacrimi, luptă neobosită

Munca de jos, munca pe brânci, munca zi-lumină și apoi intrarea în afaceri care au încântat periodic sute de români din Italia, în zona Torino. Așa se poate descrie în numai câteva cuvinte viața Danielei în Italia, începută cu mai mulți ani în urmă. Voia bună și bunul gustul de acasă au stat mereu la aceeași masă și la petrecerile ei. Mulți conaționali au început să se ducă la ea, devenind obișnuiți ai evenimentelor. S-au arătat întotdeauna mulțumiți de serviciile prestate, fie că era vorba de o „festa” mai mare, Crăciun sau Revelion, fie că se sărbătorea ceva în mod mai restrâns, în familie adică. Așa au început să apară dușmanii din concurența inevitabilă dar și prostul obicei de a inventa minciuni, manipulări, împotriva unei femei simple, care nu făcea nimănui vreodată vreun rău. Își vedea de treaba ei, suflecându-și mânecile, adunându-și prietenii ori dând de muncă măcar ocazional, cuiva în nevoie. Era laolaltă mamă și tată, părinte responsabil, patroană, muncitoare și negreșit, o luptătoare. Nimic nu s-a schimbat de atunci, afară de o altă bătălie pe care o duce, împotriva altor nedreptăți care i se fac din toate direcțiile. Și uite că și așa, nutrește la scopurile vieții ei: Donații către biserici, construirea alteia, din banii petrecerilor organizate, ridicarea unui proiect intercultural în zonă. Pentru că din banii plătiți pentru distracție, Daniela nu a uitat biserica din zonele natale, nu a uitat să-i pomenească bunului Dumnezeu pe toți cei care i-au stat și încă îi sunt alături și nu uită nici acum să viseze frumos prin dorința ei de a împărți jumătate măcar din câștiguri în scopuri de care este nevoie în societate. Rromi, senegalezi, români, alte naționalități, au făcut cerc în jurul Danielei și ea nici nu vrea și nici nu poate să uite.47491964_367609884044400_1699410944326631424_n
În anul 2015, la Candiolo, Daniela începe în forță o activitate într-o clădire masivă, aflată în zona industrială și iar între hotarele a două zone, fix ca și în România, locul natal. Proprietarul Cannavò Salvatore zice DA și este depășit ca așteptare de ambițiile româncei. Imediat Daniela privește cu mâhnire la paragina în care se află curtea și clădirea de 4800 metri pătrați. Aparținuse unei firme de mobilă, lăsată în momentul 2015 pradă uitării, ruinei. Aproape din nimic și apoi sprijinită de prieteni și nu numai, Daniela depășește orice imaginație: Transformă în numai 2 luni locul, care devine de nerecunoscut. Nu știa încă de faptul că este victima unei escrocherii frumos îmbrăcată juridic, ca să pară corect tot ce i se va întâmpla rău. În paralel, concurența sau chiar partenerul de viață, încep să-i transforme mulțumirea în calvar. Este acuzată pe nedrept că a pus nu se știe ce țeavă de gaze ilegal pe domeniu. Este acuzată că servește la masă apă simplă din puț și infectată, carne expirată de la abator și câte și mai câte. Planurile casei, afacerii în structură și nu numai, sunt realizate cu rea-voință, păcălind autoritățile și așa, Daniela primește o ditamai amenda de zeci de mii de euro (Peste 70 000), după ce ea investise aproape dublu în clădire, deratizarea și transformarea ei miraculoasă. Proprietarul rămâne surd și mut, nerecunoscând. Același Cannavò Salvatore. Doar profită, probabil învățat de familie ori altcineva și mai mult, vrea să o evacueze pe Daniela cu tot cu munca ei de acolo și cu copiii ei. Femeia cere audiență la primar, cere dreptate și începe marea bătălie care se desfășoară și în aceste momente. Are de luptat și cu răutatea și cu toți cei care trăiesc doar cu un singur scop: Să pună bețe în roate celor care vor să facă ceva bun pe lumea asta. Eu am ascultat în profunzime și cu atenție povestea Danielei, spusă chiar de ea. Am văzut acte și dovezi.

47580490_582360172194445_3418175161612894208_n
Imobilul din Candiolo, scos la vânzare pe o suprafață mai mare decât prevede legea, peste 3000 mp în loc de 150

În povestea sa nu a uitat niciodată să își recunoască greșelile dar nici să aducă dovezi și înscrisuri clare despre nevinovățiile ei. De fapt, luptă pe 3 fronturi: 1. Să continue proiectele sale socio-culturale. 2. Să facă față minciunilor spuse despre ea în fața oamenilor legii. 3. Să îl dea de gol pe proprietarul imobilului din Candiolo că nu e nici corect și că a escrocat-o folosindu-se de o mie și unul de subterfugii ale legii și cârdășia jurnaliștilor corupți, italienilor mai creduli ori care par chiar rasiști.
Atacurile la adresa ei au început chiar din familie, un semnal dat și pentru alți dușmani, inclusiv conaționali din concurența în afaceri. A fost amenințată cu moartea, trimisă pe drumuri cu copiii și câteva animale care au fost până și ele alături de ea: O iapă și vreo 8 câini. La aceste animale nu a renunțat niciodată, le-a îngrijit cum și cât a putut și o face și în ziua de astăzi. Pentru că a fost păcălită de proprietar și atenție, inclusiv de Oficiul Tehnic al Primăriei, adaugă ea. Coșmarul unor realizări distruse și frumoase începe și mai în forță spre sfârșitul anului 2017 culminând cu primăvara acestui an 2018, când Daniela acuză faptul că nu a primit nicio citație pentru un proces-șoc, ori că poate cineva i-a urmărit poșta și a scos de acolo notificarea scrisă de prezentare la judecătorie. Așadar nu a putut să se apere la timp, fiind lovită și de o operație la gât, tocmai înainte de paște. Operația urma să o oblige să stea la pat minim 2 săptămâni. Dacă ar fi știut de citațiile la procesul care îi fusese intentat, ar fi putut să amâne primul termen și să se apere apoi. Însă nimeni și nimic nu i-a dat de bănuit, povestește Daniela. Nu după mult timp, în baza unui ordin emis de către decizia instanței, dată în lipsă, este evacuată din munca ei cât o viață. Copiii săi sunt alungați. Forțele de ordine nici măcar nu dau un răgaz pentru strângerea lucrurilor și vin ziua în amiaza mare pe nepregătite. Totul s-a desfășurat fulgerător, ca într-un film de groază al existenței. Era în data de 8 octombrie 2018. Fata mai mare a Danielei și buna ei prietenă Marinela, au fost neputincioase. Însă nu se terminase. Puțin timp mai apoi, Daniela aproape că se reinventează și aduce probe usturătoare împotriva proprietarului Cannavò Salvatore, care a pus nu doar în vânzare dar și în închiriere mult peste ce scria în documente. Astfel, în loc de 150 de metri disponibili din imobil, agenția imobiliară trece pentru aceste acțiuni de vânzare ori închiriere o suprafață de peste 9 ori mai mare: 3200 metri pătrați. Bineînțeles, o ilegalitate. Daniela a acționat imediat, sfătuită de avocați buni și de forța ei de a lupta: I-a făcut denunț numitului Canavò Salvatore iar forțele de ordine au trimis direct în proces acțiunea. Un pas mic reușit de Daniela dar foarte mare în lupta ei. Cere actele urbanistice pentru a treia oară de la primărie și normal, amenință cu plângere penală inclusiv pe zona aceasta, urmând să prezinte primarului negru pe alb actele false care i s-au dat. În paralel, Daniela pregătește un spațiu pentru cultură, un circolo, unde asociațiile doritoare, pot avea spațiu odată și pentru totdeauna pentru a-și desfășura activitățile, discutăm despre un circolo, cum i se spune în Italia, cu o capacitate de aproximativ 200 de perssoane.

Pricepere și argumente

Nu este deloc adevărat că Daniela ar fi servit vreodată apă dintr-un puț mesenilor, dimpotrivă, apa la sticlă plătită mereu de ea a fost mereu de calitate bună și nimeni nu s-a văitat iar organele competente care au făcut analiza apei au scris și spus clar: Apa e de cea mai bună calitate, optimă. Nu este deloc adevărat că Daniela ar fi introdus un tub de gaze ilegal în conductă sau că în aprilie 2018 ar fi chemat 1000 de oameni la petrecere, cifră evident, inventată. Nu este adevărat că se carne expirată. În apărarea ei, Daniela este în posesia tuturor facturilor achitate și cu foarte puțin timp înainte de petreceri ori alte evenimente. Poate indica inclusiv numele firmelor, abatoarelor la care a apelat. Pentru că în inconștiența lor, cei care scorneau asemenea minciuni ca să îi stopeze activitatea, au uitat că au prejudiciat măcar indirect, firmele de unde veneau produsele. Acești oameni răi, ar putea fi dați în judecată de către abatoare pentru stricarea reputației și imaginii. Cel puțin așa ni se dă de înțeles din toată această poveste lungă și care suntem convinși că va avea un final fericit iar cei vinovați vor plăti. Deja se conturează succesul Danielei în această bătălie a vieții și ca prime semne sunt chiar fotografiile adăugate acestui articol. Ele sunt însă mult mai multe și vor fi arătate ca dovezi în instanță.
Astăzi Daniela ne mărturisește alte episoade din viața ei. Priceperea pe care a obținut-o în a se ocupa nu doar de petreceri dar și de construcții. Firma ei din Italia, Robis Costruzioni, are deja lucrări și deja alte solicitări pe care le va onora imediat cum va face față, deoarece echipa ei, una dintre cele mai bune, este încă în faza de extindere și dezvoltare. Pentru că vrea să continue să cheme în primul rând români care să muncească și să câștige un ban cinstit și nu doar conaționali. A avut firmă de construcții și în țară, pentru că e născută dintr-o familie unde ai săi se ocupau cu așa ceva. Daniela e călită pentru orice condiții și orice feluri de oameni. Atenție, la numai 19 ani, gestiona un restaurant din Adjud, unde veneau persoane de tot soiul, o lume pestriță, care a pregătit-o pentru viață și a învățat-o ce are de făcut. Așa că firma sa de construcții Robis și Centrul Cultural Rou Bis, aflat în fază de proiect, au în frunte pe cineva care chiar se pricepe. Amenajările de case au loc cu migală și profesionalism dar niciodată cu întârzieri. Proprietarii care solicită firma sunt mulțumiți și sigur numărul acestora va crește. Pe de altă parte, noi am citit și pe comentariile de pe rețelele de socializare, aprecieri maxime despre felul frumos în care au petrecut. Majoritatea spun că s-au simțit excelent cu ocazia evenimentului, că mâncarea a fost foarte bună și că s-au distrat pe cinste. Oamenii mai spun că Daniela este o femeie extraordinară și foarte sensibilă, respectuoasă. Că are un suflet de aur. Așa spun cei care s-au dus la petrecerile-eveniment organizate de ea, nu noi.
Bineînțeles că nu e totul perfect și că nemulțumiri pot apărea oricând. Iar Daniela le regretă și ne spune că ea nu a furat niciodată, doar a cerut. Sunt propriile sale cuvinte, trimise nouă pe adresa redacției. Daniela este sursa tuturor informațiilor de mai sus iar dovezile prezentate de ea sunt năucitor de convingătoare. Deși e destul de în vârstă, proprietarul imobilului de 4800 de metri pătrați care spune ea că a escrocat-o, adică numitul deja deferit justiției Cannavo’ Salvatore, în zona penală pentru tâlhărie, nu va avea zile ușoare. În viitorul apropiat, domnul Cannavo’ Salvatore va trebui să dea cu subsemnatul pe la instanță ori poliție, în loc să își petreacă bătrânețile liniștit. Și asta doar pentru că nu a fost un om corect, cum acuză Daniela.

Epilog cu alte dezvăluiri dar și optimism

După cum cititorii care lecturează acest articol, observă, sunt atașate fotografii cu înscrisuri semnate de Daniela pe numele său actual sau fostul nume, imagini în care proprietarul Cannavo’ Salvatore scoate la vânzare ori închiriere clădirea, fără să specifice suprafața. Este locul unde Daniela are șanse mari să se întoarcă pentru că adevărul relatat de ea, o ajută. Ba chiar va folosi inclusiv o modalitate directă de achiziție: Propunerea la un preț rezonabil să cumpere pe bază legală și pe documente precise. Nesătulul proprietar cere pe 150 metri pătrați circa 2 milioane de euro. Care suprafață a fost trecută șmecherește spre vânzare în agenția imobiliară cu peste 3 mii mp, conform celor dezvăluite de Daniela care s-a interesat la sursă. Așa cum în mod ipocrit, urât, a lăsat-o pe Daniela să facă amenajări de zeci bune de mii de euro, să transforme ruina găsită la data închirierii într-un spațiu decent, curat și pregătit pentru lucruri frumoase. Curtea, clădirea, au o valoare mult mai mică decât suma cerută pe o suprafață mai mare în mod ilegal și românca luptătoare se va întoarce aici, ajutată de avocați bine pregătiți ori de dovezi, deocamdată să aibă acces într-un loc unde nenumărați români s-au simțit bine și unde totul se va clarifica până la urmă.
Daniela poate oricând să dea lecții unui patron de restaurant. Ea nu a copiat niciodată modelul altei afaceri asemănătoare, în domeniul acesta, dimpotrivă, a avut propriile idei originale referitor la meniu, amenajare, în așa fel încât oamenii s-au putut simți bine în seri sau zile de neuitat.
Suntem în decembrie 2018. O mamă încă relativ tânără, care nu obosește niciodată, ne anunță că totul va fi bine. Deja a început să fie. Pentru că nu-i așa, timpurile trec dar amintirile, inclusiv cele din viitor, rămân acolo, bine așezate la temelia ambiției și a efortului extraordinar care poartă un nume: Daniela Lădaru. Comunitatea de români din zona Torino ori de oriunde, ar trebui să citească acest fragment mic din viața ei. Cu tot ce ne-a povestit, s-ar putea scoate un adevărat roman-dramă dar poate că și de succes. Ori s-ar putea extrage 2-3 capitole consistente într-o colecție despre viața românilor din străinătate. Fiecare dintre noi avem o carte a vieții. Fiecare dintre noi avem dușmani neștiuți și nevăzuți. Dușmani din aceia care trăiesc pe spinarea zicalei „să moară și capra vecinului”. În Italia pot exista mii de restaurante sau firme de construcții românești, fără ca patronii să se distrugă ori invidieze unii pe alții. Daniela nu a invidta òi nici nu s’a gândit vreodată să distrugă pe nimeni. Scopul ei a fost să facă bine, nu rău. Să-i fie bine și ei și altora. Ori fără să trimită mesaje audio pripite, cum a pățit subsemnatul, de la persoane care nici măcar nu știu exact cum stau lucrurile, care denigrează pe bază de întâmplări regretabile și bârfe și probabil nu au citit niciodată vreo carte scrisă de autorul acestui material. Sau care nici nu au cunoscut personal pe cei despre care vorbesc urât, nedrept și suburban.
Daniela Lădaru nu vorbește urât. Nu fură și nu jignește. Doar își apără viața, munca, sacrificiile și încearcă să se apere în fața unor nedreptăți conjucturale. Până când va reuși însă pe deplin, ea vă invită să aveți încredere și să mergeți mereu la ea ori ca să vă amenajeze casele ori ca să vă simțiți bine, românește și în petreceri lumești, unde comunitatea este încântată.

Alte fotografii-document primite la redacție:

46479367_2267047636659204_9021023775214272512_n
Notificare a arhitectului 
46446954_2056755047969744_9208277949818601472_n
Proprietarul Cannavò, în culpă
47258283_200002407598591_2105080617002598400_n
Iapa la care Daniela nu renunță și o îngrijește și astăzi pe cât e nevoie posibil

48367340_202757443964071_6375370963655065600_n

48390529_593730661072165_4359252266247520256_n
Piatră pusă de Daniela peste o clădire veche, doar o dovadă din alte mii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.