Măcel în Venezuela! Maduro a ordonat armatei să tragă în poporul care manifestă pentru libertate. SUA va reacționa dur

gettyimages-1124235558
Caracas, Venezuela. Sursa foto: video.corriere.it

Evenimente dramatice în cea mai bogată țară din lume în rezervele de petrol.Chiar în aceste momente, zeci de mii de manifestanți sunt omorâți pe străzi de armata controlată de dictatorul Maduro, cel dat indirect ca exemplu de urmat de Olguța Vasilescu, printr-o postare în care protestatarii erau alungați cu tunuri cu apă, bătuți crunt și respinși cu gaze lacrimogene. Președintele SUA a recunoscut președintele interimar ales de parlamentul venezuelean, apoi a început în timp fulger represiunea sângeroasă comandată de Maduro, arestând oameni politici, generali și ordonând masacrarea oamenilor. Venezuela a ajuns în colaps economic în urma unui sistem de conducere de tip sovietic, bolșevic. Iată cronologia evenimentului din America Latină:

Hotnews.ro:

Juan Guaido, președintele Parlamentului din Venezuela, controlat de opoziție, s-a autoproclamat miercuri „președinte în exercițiu” al țării, în fața a mii de partizani reuniți la Caracas, scrie AFP.
UPDATE 22:35 Maduro anunță că Venezuela rupe relațiile diplomatice cu Statele Unite
UPDATE 21:28 Canada, Brazilia și Peru îl recunosc pe Guaido drept președinte
UPDATE 21:26 Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților de opoziție care blochează o autostradă în Caracas (Reuters)
UPDATE 21:10 Washingtonul avertizează că „toate opțiunile” sunt avute în vedere dacă Maduro recurge la forță

„Jur să îmi asum formal competențele executivului național ca președinte în exercițiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziție și pentru a obține alegeri libere”, a spus acesta, de la o tribună.

Președintele american Donald Trump a anunțat imediat că îl recunoaște pe Juan Guaido, 35 de ani, ca „președinte interimar”.

„Astăzi, recunosc oficial președintele Adunării naționale venezuelane, Juan Guaido, ca președinte interimar al Venezuelei”, a spus Trump, într-un comunicat.

Și Luis Almagro, secretar general al Organizației Statelor Americane (OEA), cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.

„Felicitările noastre lui Juan Guaido, președintele în exercițiu al Venezuelei. Are toată recunoștința noastră pentru impulsul la revenirea democrației în această țară”, a scris Almagro, pe Twitter.
 
Curtea Supremă ordonă o anchetă împotriva Parlamentului
În același moment, Curtea supremă, cea mai înaltă instanță judiciară a țării, formată din aliați ai regimului, a ordonat o anchetă penală împotriva membrilor Parlamentului, acuzați de uzurparea prerogativelor președintelui Maduro.

Opozanți și partizani ai președintelui Nicolas Maduro au ieșit masiv pe străzi miercuri, în întreaga țară, într-un climat de puternice tensiuni. Cinci persoane au murit în confruntări înaintea manifestațiilor.

Opozanții, numeroși dintre ei îmbrăcați în alb, s-au reunit în mai multe cartiere ale capitalei și în alte regiuni ale țării pentru a cere un guvern de tranziție și noi alegeri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.