Historia: Destinul tragic al actriței Stela Furcoci, vedeta filmului „Ecaterina Teodoroiu”

Film Ecaterina_Teodoroiu

Actrița Stela Furcovici a rămas în amintirea publicului cinefil din România datorită rolului principal interpretat în filmul ”Ecaterina Teodoroiu” (1978), regizat de Dinu Cocea. Destinul său a fost întrerupt brutal de un accident stupid de circulație. A murit la 46 de ani.

Pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu au concurat 30-40 de actrițe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei. Regizorul Dinu Cocea, care o remarcase într-o fotografie pe Stela Furcovici, pe atunci figurantă la Teatrul Municipal din Turda, a chemat-o la probă, alegând-o pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu pentru că avea un ”temperament zurliu”, asemănător cu cel al eroinei.

M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară a Uniunii Cineaștilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță. S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, își amintea regizorul Dinu Cocea, în urmă cu aproape un deceniu, pentru Jurnalul Național.

Filmările au început la 28 februarie 1978 și s-au desfășurat la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște și București, fiind finalizate în iunie același an.

”Temperament zurliu” al actriței s-a manifestat și în timpul filmărilor pentru pelicula ”Ecaterina Teodoroiu”.

Eram la Sibiu, filmam pentru «Ecaterina Teodoroiu», dar Stela se plictisise deja. «Domnul Dinu», îmi zice, «am râie». Stop toată filmarea, o mie de costume băgate la etuvă, am trimis probe pentru laborator. După două săptămâni, răspunsul de la laborator: «Nu e nici o râie». N-a mai avut ea chef să filmeze…”, a povestit Dinu Cocea. (…) “Între ea și Pintea am găsit o corespondență psihologică. Era spiritul de revoltă împotriva existențialismului, a ceea ce trăiam în acea cumplită epocă a anilor ’80. Amândoi își manifestau dezacordul față de regim, în vreme ce majoritatea era obedientă și se adapta. Ei erau inadaptabili. Dar, în realitate, nu s-au plăcut. Deși se asemănau psihologic. Nici ea nu-l înghițea pe Pintea, nici Pintea pe ea, cu toate că în film erau iubiți”, mai povestea Dinu Cocea.

La 30 noiembrie 2000, cu aproape o lună înainte să împlinească 47 de ani, Stela a fost implicată într-un accident de circulație pe o stradă din Turda. A încercat să traverseze neregulamentar, se pare că eșarfa de la gâtul ei a fost prinsă de oglinda retrovizoare a unui autoturism. Stela Furcovici a fost trântită la pământ. Impactul a fost dur, actrița a suferit o fractură craniană și a murit în ambulanță, în drum spre spital.

Citiți materialul complet pe Historia.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.