Româncă ucisă în Spania de iubitul spaniol. Familia tinerei încearcă să obțină custodia fetiței celor doi

76778194_989159538084952_713798335957303296_n
Tânăra ucisă și fetița ei, aflată în custodia suspectului de omor

de Laura Cătălina Dragomir, Uldecona, Spania

Riscurile și sacrificiile multor români, mai ales femei, care își aleg destinul existențial printre străini, sunt enorme. Este și cazul unei tinere ucise de către perechea sa, un spaniol. Cei doi au o fetiță iar familia tinerei face tot posibilul, să obțină custodia copilului. Până acum, fără succes. Dar să recitim povestea redată, ca și interviul cu fratele victimei, sub demersurile autoarei Laura Cătălina Dragomir. Redacția

12 iunie 2019, Arenas-Malaga- , o tânără de 31 de ani de naționalitate română este declarată dispărută ca urmare a denunțului făcut de perechea sa sentimentală, cetățeanul de naționalitate spaniolă Sergio Ruiz.
Potrivit datelor furnizate de către acesta inspectorilor aparținând Guardia Civil, Dana Leonte ar fi fost văzută pentru ultima dată pe rază localității Arenas.
Sergio Ruiz declara, la momentul prezentării denuntiei, că Dana Leonte își exprimase dorința de-a se reîntoarce în România întrucât era extorsionată și amenințată ca urmare a unei datorii pe care o contractase cu o persoană fizică, bani care îi permisesera ca în urmă cu foarte puțin timp să își deschidă un bar în localitatea Velez- Malaga.
În grija cetățeanului spaniol rămăsese fetița cuplului, în vârstă de câteva luni.
După mai bine de 100 de zile de cercetări asidue, având în permanentă ca unic suspect pe Sergio Ruiz, la sfârșitul lunii septembrie se identifică într-o zona extravilană un femur, os care supus testelor de ADN au dat pozitiv cu cel al tinerei românce dispărute.
Pe data de 29 septembrie se produce ridicarea secretului de sumar și se dispune regim de închisoare fără cauțiune pentru Sergio Ruiz căruia i se atribuie un presupus delict de homicidio. (Omicid)
Juzgado-ul de Primera Instancia e Instrucción numarul
1 de Vélez-Málaga, la cererea Procuraturii și a Ministerului Public, decidea și retragerea patria potestad.
În prezent, se desfășoară procesul cetățeanului spaniol, pe data de 15 noiembrie fiind audiați martorii, familia presupusului asasin apărând în fața judecătorului într-o sesiune anterioară, fără a declara însă.
Familia victimei, cu sprijinul corpului diplomatic român aflat pe teritoriul Regatului Spaniei și al avocatului Garcia-Montes, încearcă, deocamdată fără rezultate concrete, să obțină custodia temporară a fetiței tinerei asasinate, urmând ca, odată îndeplinite formalitățile în vigoare, să se poată produce și adopția.
Claudia Ilie este sora Danei, este medic și locuiește în România împreună cu soțul și băiețelul ei și cu toate că a parcurs toți pașii indicați de către serviciile sociale andaluze nu a reușit în demersul de a își custodia nepoata. Fetița locuiește încă în familia unuia dintre frații presupusului asasin.

Interviu  Florin Leonte, fratele victimei

Întrebările…

Nu-i pot vedea fata lui Florin Leonte și cred că e dintre puținele dăți în care valorez existența distanței fizice între mine și protagonistul unui interviu.
Știu cui îmi voi lăsa întrebările, obișnuiesc să transfer muncii de documentare lipsurile contactului direct dar, inclusiv asa, am sentimentul că nimic din viitoarea conversație nu va depinde de mine.
Florin este fratele victimei numărul 41 a violenței de gen din Spania.
Și deși a ales să vorbim arătând disponibilitate și implicare, reacțiile nu și le poate întotdeauna îngriji la ora destăinuirilor.
Ne uitam la trecut.
Patru frați, doi dintre ei plecași spre binele lor în Spania: Dana si Florin. O tara nouă si o încredere că totul se întâmpla, dacă nu pentru a fi fericiți, măcar pentru o comoditate economică.
Suntem intr-un interviu al cărui interes ar fi să reușim să intelegem. O viata, o dispariție, un asasinat.
Florin vorbește de multe ori ca și cum Dana ar mai fi încă, amestecul timpurilor verbale fiind singura modalitate de-a se putea exprima cu o certă doză de detașare.

” Era o persoană bună… ” , doar faptele se povestesc simplu, oamenii, nu.
Florin și ai lor de acasă știu câtă suferință au însemnat cele patru luni trecute deja de la dispariția Danei.

1. Cum era Dana, îmi spuneai că sunteți patru?
Să vorbim de voi, de familia din țara si de cea câtă ti-a mai rămas aici!

2. Îmi povestești de o Dana inteligentă, răzbătătoare, dispusă prea puțin să se mulțumească cu ceea ce viata îi dădea la prima.
Care era visul ei cel mai mare?
Asta că, de la tine o știu, nu se lega niciodată de un singur tel.
3. Incursiunile Danei în căutarea unei profesii mereu au fost ambițioase.
Cumva atipic intre mentalitățile patriarhale de care era înconjurată.
Învățase să fie mamă și fără să-și petreacă tot timpul în casă.
Deranja sora ta un stereotip, al femeii care trebuie să-și vadă de-ale ei?
De aici si eu îndrăznesc când cred că lucrurile au relevanta, ” vina” ei?

4. Îmi amintesc primele interviuri și titlurile lor imediat după dispariție și o familie politică decisă să ia Danei orice merit în legătură cu creșterea si dezvoltarea Luciei, fetita de zece luni acum( șapte luni la momentul despre care vorbim) a surorii tale si a presupusului ei asasin, S.R.
Ce reprezintă Lucia pentru tine, mai încolo de nepoată?
Niciodată nu ți-ai ascuns bunele intenții, nici tu si nici familia din România, de-a recupera custodia ei.
Nu vreau să am niciun cuvânt rău cu nimeni, nici nu e rostul presei ăsta,  dar simți că e nevoie de mai multă eficiență în rezolvarea cazului vostru?

5. Câteodată nedreptățile le produc complicii necesari.
Birocratia, printre altele.
În ce stadiu sunteți în legătură cu procesul de definitivare a custodiei Luciei?
Cum colaborati cu autoritățile tutelare spaniole?
6. Aparținem unei comunitati cu reprezentanti diplomatici pe tot cuprinsul Regatului Spaniei.
Care a fost implicarea consulară în cazul vostru?
7. Dacă ceva bun fac tragediile e că îti dau timp să te gândești.
Să fii solidar e de oameni curajoși.
Peste 1000 de persoane activează pe grupul Facebook ” Todos estamos con Dana Leonte” .
Un grup unde se caută informații, se pun întrebări dar niciodată nu se vorbește despre naționalități.
Cine e Noemi si cine sunt acesti oameni( români, spanioli, bulgari etc. ) decisi sa se transforme in cea mai frumoasa amintire despre Dana Leonte dupa disparitia sa)

8. Înaintea certitudinilor de rele tratamente exista suspiciunile si înaintea asasinilor există maltratatori manipulatori.
De ce se ascund femeile? De ce atenueaza violenta primita?
De ce nu le avertizăm noi, de ce nu le vorbim despre schimbări care nu doar se menționează dar se si pot realiza?

Deși intru nimic nouă, violenta de gen se schimbă. Si cu toate că ” anticipativi” dedicam, de multe ori prea târziu, atenție.
Nu există o configurație precisă a doliului.
Nici măcar nu ai de ce să știi cum să te porti.
CEI CARE PLANG AU ÎNCREDERE UNII IN CEILALTI.
Răspunsurile fratelui:

1. Din păcate, vorbesc de Dana la timpul trecut și asta deși avea doar 31 de ani !
A fost o războinică în adevăratul sens al cuvântului. De mică a fost nonconformistă, boemă , visătoare . A visat dintotdeauna să ajungă în  Spania și să își deschidă propriul restaurant .
Era prea liberă în gândire și port pentru o femeie deși trăim în 2019, mileniul 3 . Pentru Dana nu exista NU, deși îi spuneam mulți câteodată că nu se poate. Refuza acest cuvânt chiar dacă eșua de 100 de ori.

2. Când Dana a ales Spania , toți ne-am opus , era încă minora , 17 ani aproape, dar a ales să renunțe la școală pentru visul ei – Spania.
Acum privind în urmă mă bucur că a făcut asta , deoarece era visul ei și având în vedere cât de puțin a trăit , măcar și-a îndeplinit o parte din vis. Pe de altă parte CRED că dacă nu ajungea în Spania să îl cunoască pe acest presupus asasin , mâine pe 9 noiembrie o sărbătoream împreuna pe fiica ei Lucia, care va împlini un an.
Ironia sorții, Lucia va sărbători primul an din viața cu familia asasinului Danei , cu  “asasinii morali” ai mamei ei pentru că sunt complici cu multe lucruri . Nu trebuie să ții tu cuțitul în mâna pentru a contribui la moarta cuiva.

3. Dana deranja foarte mult prin felul ei de a fi!? Daaaa…. ura “ epoca patriarhatului “ ! Nu se considera mai prejos ca un bărbat , din contra . S-a întreținut mereu singură , era prea independentă să depindă chiar și pentru scurt timp de ceva sau cineva. Într-o concepție rudimentară , într-o lume unde femeia trebuie să facă copii și să stea acasă să – i crească , Dana nu putea respira , nu putea trăi , de altfel nici nu a trăit. Asasinul nu vrut să înțeleagă niciodată ca Dana e o pasare , mai bine moarta decât în colivie.
Si a decis să o omoare , deși era mama copilului lui ! Mai dramatic de atât nu se poate !

4. Lucia reprezintă pentru mine fata Danei , spiritul ei neînțeles și este fără doar și poate fata surorii mele Claudia , din România. Fără Lucia alături de Claudia cred ca voi pierde încă doua ființe pentru care mi-aș da viața. Claudia nu cred că va mai trăi fără Lucia, doar se va târî prin viața , iar celălat nepot al meu, Casian va fi și el o victima colaterală…. aceasta  familie RUIZ ne – a făcut viața un coșmar. Un membru al acestei familii ne-a masacrat sora și un alt membru profita de sufletul nevinovat al Luciei … fratele asasinului n-o vrea pe Lucia pentru că o iubesc , puteau să – și arate iubirea dupa ce Dana a dispărut și Sergio urla ca n-are ce face cu Lucia dar pe vremea aia nu era rost de câstiguri materiale. Consider că se continua cu Lucia ce s-a început cu Dana.
Exista mai multe tipuri de crime.

5. Cu autoritățile din Spania colaborăm extrem de prost.
In logica asistenței sociale, Lucia trebuie să crească în n familia criminalului mamei ei. Dacă eram într-o  țară din lumea a treia așa ceva nu se întâmpla, în Spania, din păcate, se întâmpla .
Respect Spania , sunt aici de 13 ani și plătesc la Regatul Spaniei taxe și impozite ca orice spaniol , iubesc și salut milioanele de spanioli care ne sunt alături dar asistentaa sociala “ e din alt film, din păcate unul de groaza “ Așteptăm măcar o reparație morala din parte Spaniei având în vedere măcelul Danei dar încă n-a venit aceasta reparație . Credem că un judecător de bună credință nu va putea hotărî altfel decât în înfăptuirea dreptății – Lucia să ajungă la Claudia în România.
6. Consulatul Sevilla s-a implicat activ , îi mulțumim din inimă lui BOGDAN STANESCU , consul general al României . A fost înainte de toate om, tată și apoi, diplomat !

7. 1.243 mai exact.
Noemi Hernández Santiago
A creat todos estamos con Dana Leonte pe 29 iunie si, incepand cu acea data, grupul s-a transformat in sprijinul nostru moral. Oameni de diferite nationalitati, romani dar si cetateni spanioli ori rezidenti aici, prieteni de familie sau doar oameni care nu au putut sta indiferenti la tragedia noastra s-au unit cu dorinta de a aduce informatii, de-a arhiva ce deja se stia, de-a actiona ca o presiune sociala pentru ca Dana, cazul ei, sa nu fie uitat.
Un adevarat exemplu ca oamenilor buni le ajunge doar sa fie asa.
8. Cred că femeile ascund violențele de care au parte pentru că societatea în care trăim este una cu prea multe prejudecăți , rudimentară , nu peste tot in lume dar dacă se întâmpla să faci parte din această comunitate asta îți poate aduce moartea și Dana e un exemplu viu in acest sens ! Doar exemplul e viu din păcate , ea NU MAI E!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.